Πως η φιλία με τον Μοχάμεντ Άλι οδήγησε σε ορισμένες από τις καλύτερες αθλητικές φωτογραφίες του κόσμου

Πως η φιλία με τον Μοχάμεντ Άλι οδήγησε σε ορισμένες από τις καλύτερες αθλητικές φωτογραφίες του κόσμου

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1966 το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στο Cassius Marcellus Clay, Jr ένα ανερχόμενο αστέρι του μποξ που πρόσφατα άλλαξε το όνομά του και έγινε γνωστός ως Muhammad Ali.

Εκείνη την εποχή ο Ali είχε ήδη κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη και τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών από τον Sonny Liston το 1964.

Χωρίς τίτλο , Μαϊάμι , Φλόριντα, 1970, ©Gordon Parks Foundation

Σκληροπυρηνικός κοινωνικός ακτιβιστής, ο Muhammad Ali δεν έπαψε ποτέ να μάχεται για θρησκευτική ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και φυλετική εξίσωση, κάνοντας τη ζωή του ένα χρονικό θριάμβου των ηθικών αρχών πάνω στις λογής σκοπιμότητες.

Δύο χρόνια αργότερα, θα ξεκινούσε ένα διαφορετικό είδος αγώνα, όταν αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, τόσο εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων όσο και λόγω του Πολέμου του Βιετνάμ, στον οποίο δεν έβλεπε κανέναν λόγο να προσχωρήσει: "κανένας Βιετκόνγκ δεν με έχει αποκαλέσει αράπη", θα πει εμφατικά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν το 1967 λοιπόν όταν θα έβαζε την προσωπική του ηθική πάνω από την καριέρα του, εγκαινιάζοντας μια περίοδο προσωπικών συγκρούσεων και δικαστικών μαχών.

Μοχάμεντ Άλι γκριμάτσες σε φωτογράφους, Μαϊάμι , Φλόριντα 1970, ©Gordon Parks Foundation American Champion portfolio

Η φωτογράφιση στο περιοδικό Life το 1966 έγινε από τον Gordon Parks, έναν ερασιτέχνη φωτογράφο που είχε καταγωγή από το Κάνσας.

Χωρίς τίτλο , Μαϊάμι , Φλόριντα,, 1966, ©Gordon Parks Foundation

Ο Parks και ο Ali σφυρηλάτησαν έναν δεσμό που αναμφίβολα επηρέασε τα πλάνα που περιλαμβάνονται στο περιοδικό. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Parks φωτογράφισε την προετοιμασία για τον αγώνα με τον Joe Frazier το 1970.

Gordon Parks and Muhammed Ali

(To συγκεκριμένο αφιέρωμα στον Μοχάμεντ Άλι δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και επαναδημοσιεύεται με αφορμή το θάνατό του)

Δημοφιλή