Ταξιαρχίες σύμμαχες της κυβέρνησης της Λιβύης ανακατέλαβαν αεροπορική βάση από το Ισλαμικό Κράτος

Ανακατάληψη αεροπορικής βάσης στη Λιβύη από ταξιαρχίες σύμμαχες της κυβέρνηση εθνικής ενότητας της
shutterstock

Ταξιαρχίες σύμμαχες με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν την αεροπορική βάση Γκαρνταμπίγια που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στα νότια από το προπύργιο της οργάνωσης στην Σύρτη.

Ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Γκασρί αξιολόγησε την κατάληψη της βάσης, περίπου 20χλμ από το κέντρο της Σύρτης, στρατηγικά σημαντική, καθώς απέκοψε τις οδούς εφοδιασμού του ΙΚ και "εγκλώβισε περαιτέρω" τους τζιχαντιστές μέσα στην πόλη.

Τρεις μαχητές των ταξιαρχιών σκοτώθηκαν και περίπου πέντε τραυματίστηκαν στις μάχες του Σαββάτου, τόνισε.

Οι ταξιαρχίες, που αποτελούνται κυρίως από μαχητές από την δυτική πόλη Μισράτα, εξώθησαν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, οδηγώντας τους σε οπισθοχώρηση προς τα προάστια της Σύρτης από τα δυτικά, έπειτα από συγκρούσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η αντεπίθεση τους ξεκίνησε - έπειτα από την προέλαση του ΙΚ προς την Μισράτα - στις αρχές Μαΐου.

Στις αρχές της εβδομάδας, στα ανατολικά της χώρας, ένας ξεχωριστός σχηματισμός δυνάμεων, που ελέγχει τερµατικούς σταθµούς πετρελαίου και δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση ενότητας, κατέλαβε δύο μικρές πόλεις από το ΙΚ.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη πέρυσι, αποκτώντας έτσι την πιο σημαντική βάση του εκτός της επικράτειας της Συρίας ή του Ιράκ στις λιβυκές ακτές.

Οι δυτικές δυνάμεις ελπίζουν πως η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση που εγκαταστήθηκε στην Τρίπολη τον Μάρτιο μπορεί να συνενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης για να συντρίψουν το ΙΚ.

Ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης Φάγεζ Σαράτζ δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως είναι πολύ νωρίς για να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την μάχη κατάκτησης της Σύρτης, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα του οι δυνάμεις της Λιβύης θα ενωθούν για να επανακαταλάβουν την πόλη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σύρτης - περίπου 80.000 - πιστεύεται ότι έχουν δραπετεύσει από την πόλη και ο Γκασρί είχε τονίσει πρωτύτερα πως οι κάτοικοι που παραμένουν στην πόλη μπορεί να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδράσουν, πριν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προελάσουν προς τις κατοικημένες περιοχές.

«Είμαστε ανήσυχοι τώρα, καθώς οι τζιχαντιστές του Ντάες (ΙΚ) κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους πολίτες μέσα στην πόλη» της Σύρτης, σημείωσε ο Γκαρσί.

Δεκάδες μαχητές των ταξιαρχιών έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις μάχες των περασμένων μηνών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή