Όλγα Γεροβασίλη: Την Δευτέρα το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ. Μπαίνει τάξη στο τοπίο της ενημέρωσης

Όλγα Γεροβασίλη: Την Δευτέρα το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ. Μπαίνει τάξη στο τοπίο της ενημέρωσης
Eurokinissi

Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρθηκε σε ομιλία της στη Νάξο η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, θα ανακοινώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ.

«Αύριο ανακοινώνεται, από τον Νίκο Παππά, το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ. Θα μπει τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο που γεννά διαφθορά. Μπαίνει τέλος στις “εργασιακές γαλέρες", όπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν πολλές επιχειρήσεις media» τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι μέσα από ενημερωτικού χαρακτήρα σελίδες του διαδικτύου, όπως είπε, λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε για τις σχέσεις που ενδεχομένως είχε η αντιπολίτευση με τα μέλη του κυκλώματος.

«Θυμίζω επίσης, ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μέλη του κυκλώματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις, όχι για εμάς αλλά για τον ελληνικό λαό, λάβαμε – έλαβα – μηνύσεις. Οι προκάτοχοί μας επέτρεψαν να μεγαλώσει άλλη μία πληγή στο χώρο της ενημέρωσης» είπε και διευκρίνισε πως αναφέρεται σε επιχειρήσεις με άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς και εργαζόμενους «τρίτης κατηγορίας», χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας.

«Εμείς την κλείνουμε αυτήν την πληγή» υπογράμμισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέχεια απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση των ΜΜΕ.

Αυτές σύμφωνα με την ίδια είναι οι εξής:

«1ον: η διαδικασία για την προκήρυξη των αδειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες προχωρά κανονικά.

Για πρώτη φορά από τότε που απελευθερώθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα μπαίνει μία τάξη.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν την παραχώρηση ενός δημόσιου αγαθού σε αυτούς.

Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί η λίστα των προεπιλεγέντων και ως τις αρχές Αυγούστου ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων.

Η διαδικασία θα γίνει καλύπτοντας αυστηρότατα στάνταρ διαφάνειας: από διεθνή εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό.

Επίσης, για πρώτη φορά ορίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εργασιακής προστασίας και ασφάλειας.

«Αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων υπογράμμισε».

Ακόμη η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με γρήγορα βήματα και στον έλεγχο της κρατικής -και όχι μόνο- διαφήμισης στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό είπε πως ελέγχεται «το τεράστιο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω της διαφήμισης του οποίου παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα στο χώρο της ενημέρωσης».

«Και βέβαια δημοσιεύτηκαν οι λίστες με τους αποδέκτες και τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες πολίτες δέχονταν συνεχείς περικοπές για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Αυτά είναι και τα όριο του θεσμικού μας ρόλου» είπε και πρόσθεσε πως για την ίδια τη δημοσίευση, τον κώδικα δεοντολογίας, το ποιοτικό επίπεδο της μαζικής ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου, υπεύθυνοι είναι οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας.

«Τελικός κριτής σε κάθε περίπτωση είναι κάθε πολίτης ξεχωριστά, τη στιγμή που μετουσιώνεται από παθητικό δέκτη πληροφορίας, σε ενεργό και ενσυνείδητο αξιολογητή της».

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε μιλήσει για τη σχέση εξάρτησης των ΜΜΕ με το κράτος, το δημόσιο χρήμα και τις τράπεζες, κάτι που αποκαλύφθηκε, αν και ήταν ήδη γνωστό όπως είπε, με την εφαρμογή του μνημονίου.

Καταφέρθηκε δε, χωρίς να κατονομάσει, σε συγκροτήματα Τύπου τα οποία την περασμένη πενταετία επένδυσαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και ενοχοποίησαν τμήματα των Ελλήνων εργαζομένων, καταδεικνύοντάς τους ως υπευθύνους για τα δεινά των υπόλοιπων εργαζομένων.

Ενώ για όλα τα χρόνια η κριτική των ΜΜΕ στόχευε σχεδόν αποκλειστικά την αντιπολίτευση, όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία στράφηκε -και πάλι αποκλειστικά- στην κυβέρνηση είπε και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά θλιβερό, άλλοτε κραταιά έντυπα, να πέφτουν στο επίπεδο της διαβόητης “μονταζιέρας”».

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και προχειροδουλειά που γίνεται κυρίως από τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας διογκώνονται από τα υπόλοιπα μέσα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.

Αυτού του είδους η δημοσιογραφία απαξιώνει την πολιτική ουσία και ταυτόχρονα τη μαζική ενημέρωση γιατί οδηγεί νομοτελειακά στην έκπτωση της θεσμικής λειτουργίας της Δημοκρατίας, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δημοφιλή