Διαδήλωση «Τσάμηδων» στο αλβανικό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα

Διαδήλωση «Τσάμηδων» στο αλβανικό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias speaks at a joint press conference with his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif in Tehran, Iran, Sunday, Nov. 29, 2015. (AP Photo/Vahid Salemi)
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias speaks at a joint press conference with his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif in Tehran, Iran, Sunday, Nov. 29, 2015. (AP Photo/Vahid Salemi)
ASSOCIATED PRESS

Περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το υποτιθέμενο «τσαμικό ζήτημα», είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αλβανικό υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντά τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάρι.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Independent Balκan News Agency ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του κ. Κοτζιά είχε βγει έξω από το υπουργείο προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.

O κ. Κοτζιάς το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Ωστόσο στο πρόγραμμα του υπουργού προστέθηκε για το πρωί της Τρίτης και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Τι είπε ο Αλβανός πρόεδρος

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές σχέσεις και είναι σχέσεις με μεγάλο δυναμική, το οποίο εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά την κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα.

«Η Αλβανία αποδέχεται και σέβεται την Ελλάδα ως αξιοπρεπή γείτονα. Είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της» τόνισε επισημαίνοντας ότι το "τσαμικό" «αφορά στον σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτού του τσάμικου πληθυσμού και των απογόνων τους, που στην πραγματικότητα ήταν Αλβανοί της Τσαμουριάς με ελληνικά διαβατήρια ή ιθαγένεια».

Ο κ. Μπουσάτι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μετρίαζε τους εθνικιστικούς τόνους και θα αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «η Αλβανία δεν έχει κανένα είδος εδαφικής αξίωσης προς την Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική μειονότητα ο κ. Μπουσάτι είπε ότι «είναι μια μειονότητα σεβαστή πολύ εδώ στην Αλβανία και επίσης είναι μια μειονότητα η οποία δεν είναι μόνον μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά συνιστά και μια μεγάλη συμβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και εξελίξεις στη χώρα» σημειώνοντας ότι η αλβανική πλευρά είναι «ανοιχτή για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τον σεβασμό στον τομέα των μειονοτήτων και να δει και προηγμένα πρότυπα, τόσο εδώ στην περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΑΟΖ είπε ότι «έχει θιγεί η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας», τονίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με την ελληνική πλευρά για μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι ένταση είχε προκαλέσει τοποθέτηση του Ράμα σε συνέδριο περί «τσαμικού ζητήματος», με το υπουργείο Εξωτερικών να απαιτεί «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», και να ζητά να μην ανακινούνται ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνεται την ιστορική πραγματικότητα.

Δείτε βίντεο:

«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

«Με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

Σε ερώτηση σχετικά με το «εμπόλεμο», επίσης από Αλβανό δημοσιογράφο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι με τη δήλωση του υπουργικού Συμβουλίου το 1987, ότι δεν είμαστε σε πόλεμο», επισημαίνοντας ότι επίσης «αληθεύει το Σύμφωνο Φιλίας μας το 1996, που είναι σύμφωνο ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι φιλικές». Και προσέθεσε: «Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κάνει όχι απλώς φίλους, αλλά και εταίρους. Αν υπάρχουν, από την άλλη πλευρά αμφιβολίες για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα είναι αντικείμενο της κουβέντας που θα γίνει και νομίζω ότι θα βρούμε και οι δύο ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή