LIFE

24 δισεκατομμύρια selfie σε ένα χρόνο αποδεικνύουν πως έχουμε εμμονή με τις φωτογραφίες του εαυτού μας

Woman takes dangerous selfie in city.
Petri Artturi Asikainen via Getty Images
Woman takes dangerous selfie in city.

Πόσο μεγάλη είναι η μανία μας με τις selfie; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Google, το τελευταίο έτος έχουμε ανεβάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 24 δισεκατομμύρια selfies στο ίντερνετ -και μιλάμε μόνο για τις Google Photos, στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται καν οι φωτογραφίες που μοιράστηκαν στο Facebook, στο Flickr, στο Instagram, στο iCloud και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Η Google δημοσίευσε τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία στο επίσημο blog της στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου 1 χρόνου της εφαρμογής Google Photos. Συνολικά, οι χρήστες της εφαρμογής έχουν ανεβάσει 13.7 petabytes φωτογραφιών μέσα σε αυτό το διάστημα. «Θα χρειαζόμασταν 424 χρόνια για να δούμε όλες αυτές τις φωτογραφίες!» γράφει ο Anil Sabharwal, αντιπρόεδρος του Google Photos.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα ειδικό λογισμικό για να αναλύσει τις φωτογραφίες που είχαν ανέβει στο Google Photos, το οποίο αναγνώριζε ποιες από αυτές ήταν αυτό-πορτρέτα. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται τις φωτογραφίες τους μέσω της Google κάθε μήνα. Ωστόσο, επειδή το Google Photos έχει σχεδιαστεί ως χώρος αποθήκευσης φωτογραφιών, δεν σημαίνει πως όλες αυτές οι 24 δις selfies τραβήχτηκαν απαραίτητα τον περασμένο χρόνο, για την ακρίβεια μπορεί να είναι αρκετά παλιότερες.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κουλτούρα των selfie έχει διογκωθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη και στη βοήθεια του Instagram και νέων αξεσουάρ όπως το selfie stick. Μέχρι και πρόσφυγες από τη Συρία έχουν «πιαστεί» να βγάζουν selfie φτάνοντας στην Ελλάδα.

Η μανία με τις selfie έχει δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα έργα τέχνης. Δεκάδες αγάλματα και άλλα έργα τέχνης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από ανθρώπους που προσπαθούσαν να βγάλουν την τέλεια selfie μαζί τους. Στη Ρωσία, εξαιτίας των συχνών θανάτων που προκαλούνταν από την προσπάθεια ατόμων να βγάλουν μια selfie, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να εκδώσει μια σειρά ειδικών οδηγιών ασφαλείας και απαγορεύσεων.

#Graduation day. But first, #letstakeaselfie #SugarLandTX #SLTX

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Giovanni Cardona (@giovanni_cardona) στις

Μια ακόμα απόδειξη της παντοδυναμίας της κουλτούρας των selfie είναι το άγαλμα που έφτιαξαν σε ένα προάστιο του Χιούστον στο Τέξας, το οποίο απαθανατίζει τη δημοφιλή συνήθεια. Φυσικά, το άγαλμα έχει γίνει ήδη ο κορυφαίος προορισμός των κατοίκων για να τραβήξουν μια selfie.

Δεν είναι όλοι λάτρεις των selfie, βέβαια. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and personality Science με τίτλο «Selfie Indulgence: Self-Favoring Biases in Perceptions of Selfies», ανακάλυψε πως «όσοι τραβούν selfie πιστεύουν πως φαίνονται πιο ελκυστικοί στις selfies τους, σε σχέση με τις φωτογραφίες που τους βγάζουν οι άλλοι».

«Καταλαβαίνουν πως στον κόσμο δεν αρέσει να βλέπει ένα σωρό selfies κάποιου άλλου, όταν όμως ρωτάς αυτούς που μισούν τις selfies να βαθμολογήσουν τις δικές τους selfies, τους βάζουν πολύ υψηλούς βαθμούς -σχεδόν σαν να ξέχασαν αυτό που είχαν πει πριν λίγο», είχε πει ο Daniel Re, επικεφαλής της έρευνας.

«Ο κόσμος τραβά τόσες πολλές selfie που φτάνουν στο σημείο να πιστέψουν πως το κάνουν πολύ καλά», προσθέτει ο Re, σχολιάζοντας πως κάποιοι τραβούν από 50 έως και 100 selfie την εβδομάδα. «Η ειρωνεία είναι», συμπληρώνει, «πως με αυτό που κάνουν δείχνουν περισσότερο νάρκισσοι και λιγότερο ελκυστικοί».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Artnet News.