Οι εκκρεμότητες πριν τα 7,5 δισ. ευρώ: Ελληνικό, ΟΤΕ, νομική προστασία μελών ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Οι εκκρεμότητες πριν τα 7,5 δισ. ευρώ
Radius Images via Getty Images

Το πράσινο φως ήρθε με αστερίσκους. Ο λόγος για το Euro Working Group, που έγινε σήμερα, Δευτέρα και υπενθύμισε τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν μπει η τελική επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι εκκρεμότητες αυτές δεν αποτελούν έκπληξη, αφού ήταν γνωστές ήδη και επίσημα από το τελευταίο Eurogroup, ωστόσο η σύσταση κάνει λόγο για τακτοποίησή τους μέχρι αύριο Τρίτη.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά και πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι την Τρίτη είναι:

  • η υπογραφή της συμφωνίας για την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού,
  • η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ,
  • το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος»,
  • η νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη , υπάρχει και η τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει 100%, ωστόσο οι συνεργάτες στην Αθήνα ευελπιστούν πως αυτό θα γίνει μέχρι αύριο το μεσημέρι», τόνισε η πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «μας αρκεί πλέον μια επιστολή - επιβεβαίωση από την Κομισιόν για να θεωρήσουμε την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη». Η οποία ήταν θετική επί της αρχής και «τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν νωρίτερα κοινοτικές πηγές.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί και ανέφερε πως η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.

Μόλις όλα τελειώσουν οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν με επιστολή στο EwG το γεγονός (σ.σ. ότι έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες) και να αρχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

Εκταμίευση έως τέλος Ιουνίου

Η Αθήνα από την άλλη βλέπει εκταμίευση της δόσης έως το τέλος Ιουνίου.

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Τσίπρας: «Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης»

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος των προηγούμενων ετών και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι η συμφωνία για το χρέος αίρει την αβεβαιότητα οριστικά και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση επάνοδο της χώρας μας στις αγορές και πρόσθεσε ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση».

Δημοφιλή