ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/06/2016 19:41 EEST | Updated 06/06/2016 19:51 EEST

Γεννηματά και Θεοδωράκης στην πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις

Nikos Libertas/SOOC

Με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, οι οποίοι αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα βλέμματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτών του Ποταμιού και προσωπικοτήτων από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Τεχνόπολη στο Γκάζι η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Το κλίμα ήταν ενωτικό και ο διάλογος αφορούσε στη κρίση που περνούν οι θεσμοί και στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Ομιλητές ήταν ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής , Νικηφόρος Διαμαντούρος και οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλλης και Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο κ. Διαμαντούρος υπογράμμισε ότι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία της χώρας προς τα μπρος επιβάλλεται να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατική πλειοψηφία προσθέτοντας ότι είναι σαθρά τα θεμέλια των ηθικών αξιών στα οποία στηρίζεται το πολιτικό σύστημα. Πρότεινε, όπως και σ΄άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επικρατήσει συναίνεση για πολλά χρόνια ώστε να μεταρρυθμιστεί η Παιδεία.

Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης επεσήμανε πως είναι διαφορετικό ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και δη σε προοδευτική κατεύθυνση κι άλλο η μεταρρυθμιστική ρητορική.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη ρήξη με «τον λαϊκισμό και τον κρατικό πελατειασμό».

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η εξάλειψη όλων των προνομιών των τριών εξουσιών, η αναδόμηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου όπου μίλησε για ρεβανσιστική αντίληψη της κυβέρνησης, ο χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας με πρόσφορο τρόπο ενώ για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε ότι το μπόνους θα πρέπει να δίνεται μόνο όταν τα κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά.

Από τη πλευρά του ο επίσης καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου μεσαίου χώρου απαιτεί συγκλίσεις των κομμάτων, χαρακτήρισε την άποψη για νέα Συντακτική Συνέλευση θεσμικό λαϊκισμό και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστισμός χωρίς αυτογνωσία για τα λάθη που έγιναν.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι το νέο ξεκίνημα απαιτεί νέο Σύνταγμα και πρότεινε να απευθύνονται μεταρρυθμιστικές προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κι ας πάρει τη ευθύνη να τις απορρίπτει.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε το λόγο για να τονίσει ότι η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος σημαίνει απ όλους συναίσθηση της ιστορικότητας του υπάρχοντος Συντάγματος. Υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του 2001 την οποία είχε εισηγηθεί υπογραμμίζοντας ότι η τότε πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε το Σύνταγμα που διαμόρφωσε ο Κ. Καραμανλής το 1975 και η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, την Αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, το 1986.

Τέλος ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος προειδοποίησε ότι η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η κρίση των θεσμών αλλά η πολιτική που εφαρμόζει.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Πέτρος Κουναλάκης, ο Σπύρος Λυκούδης και στελέχη των Μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες απ όλο το φάσμα της ευρύτερης Αριστεράς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)