ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για την Αγία Σοφία

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για την Αγία Σοφία
Turkey. Istanbul. Interiors Of Agia Sofia. (Photo by: Claudio Beduschi/AGF/UIG via Getty Images)
Turkey. Istanbul. Interiors Of Agia Sofia. (Photo by: Claudio Beduschi/AGF/UIG via Getty Images)
AGF via Getty Images

Ως οπισθοδρομική καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνει λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημειώνει πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το 1934 ιμάμης ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου, στην πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος.

Για τις ημέρες του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινάει σήμερα, 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου, η Αγία Σοφία που λειτουργεί κανονικά ως μουσείο, μετατρέπεται φέτος ως μουσουλμανικό τέμενος και καθημερινά θα αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στον ναό προς χάριν της πανηγυρικής θρησκευτικής μουσουλμανικής εκπομπής του τουρκικού ΤRT.

Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 τα ξημερώματα για 30 μέρες. Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα "την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία". Τα παραπάνω, με απόφαση Ερντογάν.

«Ο ναός της Αγίας Σοφίας σας προσκαλεί να έρθετε για να κατανοήσετε την την ομορφιά του Κορανίου και μέσα σε κλίμα ειρήνης να προσευχηθείτε», αναφέρει το διαφημιστικό σποτ του τουρκικού καναλιού.

Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε τις αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Δημοφιλή