Απίστευτο: Ο Τζον Όλιβερ του «Last Week Tonight» αγόρασε και χάρισε χρέος ύψους 15 εκατ. δολαρίων

Απίστευτο: Ο Τζον Όλιβερ του «Last Week Tonight» αγόρασε και χάρισε χρέος ύψους 15 εκατ. δολαρίων
YouTube

Ιστορία έγραψε το βράδυ της Κυριακής ο παρουσιαστής Τζον Όλιβερ της εκπομπής «Last Week Tonight» στο HBO, όταν αγόρασε και χάρισε ιατρικά χρέη ύψους σχεδόν 15 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται ίσως για το πιο γενναιόδωρο δώρο στην ιστορία της τηλεόρασης, ξεπερνώντας ακόμα και τα δώρα ύψους 8 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι στο κοινό της εκπομπής της, όταν άρχισε να τους μοιράζει αυτοκίνητα.

Ο Όλιβερ κατάφερε να χαρίσει τα χρέη ιδρύοντας μιας εταιρεία στο διαδίκτυο για μόλις 50 δολάρια με το όνομα Central Asset Recovery Professional. Inc και σύντομα έλαβε μια προσφορά να αγοράσει ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατ. δολαρίων, δίνοντας περίπου 60.000 δολάρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα που αγοράζουν χρέος -γνωστά και ως “κοράκια- παρενοχλούν τους οφειλέτες, προσπαθώντας να βγάλουν οι ίδιοι κέρδος από αυτούς. Πράγματι, ο Όλιβερ μόλις αγόρασε το χρέος έλαβε μια λίστα με τα στοιχεία 9.000 ανθρώπων και θα μπορούσε να προσλάβει τηλεφωνητές για να τους ζητήσει τα χρωστούμενα. Παρόλα αυτά, ο ίδιος επέλεξε να πατήσει -κυριολεκτικά- ένα κόκκινο κουμπί και να χαρίσει το υπέρογκο χρέος, απαλλάσσοντας 9.000 ανθρώπους από το αβάσταχτο αυτό φορτίο.

Η φιλανθρωπική αυτή πράξη του Όλιβερ δεν θα μπορούσε παρά να συγκριθεί με τα πολυτελή δώρα που είχε χαρίσει η Όπρα Γουίνφρι στο κοινό της εκπομπής της, όταν άρχισε να μοιάζει σε όλους αυτοκίνητα. Η φράση: «Έχεις αμάξι! Κι εσύ έχεις αμάξι! Όλοι έχουν αμάξι!», έχει εξάλλου μείνει στην τηλεοπτική ιστορία.

Παρόλο που τα δώρα είχαν τότε κοστίσει στην εκπομπή 8 εκατ. δολάρια, το δώρο του Όλιβερ κρίθηκε μεγαλύτερο, καθώς επηρέασε ουσιαστικά πολύ περισσότερους ανθρώπους. Επίσης, στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο είναι ηθική η αγορά χρέους, αλλά και για το εάν θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, ώστε να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να υπερχρεώνονται για να καλύψουν τα ιατρικά τους έξοδα.

Δημοφιλή