Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο δικός μας EL GRECO

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο δικός μας EL GRECO
USA, New York State, New York City, Metropolitan Museum of Art, circa 1590-1600
USA, New York State, New York City, Metropolitan Museum of Art, circa 1590-1600
SuperStock via Getty Images

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός και ως El Greco (δηλαδή Ο Έλληνας), πέθανε πριν 4 αιώνες, σε ηλικία 73 ετών. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη ψυχή. Γεννήθηκε το 1541 στο σημερινό Ηράκλειo από εύπορους γονείς, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

Ο Θεοτοκόπουλος εγκατέλειψε την Κρήτη το 1567, σπούδασε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε τέλος την Ισπανία και το Τολέδο.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο. Αν και για πολλά χρόνια το όνομά του ήταν στην αφάνεια, το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται από τις αρχές του 20ου αιώνα και πλέον, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 4 αιώνων από το θάνατό του, σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, ειδικοί, μιλάνε, στο κανάλι OTE HISTORY, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, για τη ζωή και το έργο του, ώστε να ανακαλύψουμε τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του. Αυτές τις πλευρές ενός ζωγράφου που δεν αναγνωρίστηκε από τους σύγχρονούς του, σήμερα όμως έχει μια θέση στην αιωνιότητα.

Μην χάσετε το αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στον ΟΤΕ TV, στο κανάλι OTE HISTORY, με δύο επεισόδια κάθε Κυριακή στις 9μμ. Ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 αιώνων από το θάνατό του. Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του κορυφαίου ζωγράφου. Μία «περιήγηση» στη δημιουργική και πνευματική εξέλιξη του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, που έφερε το Βυζάντιο στην καρδιά της Δύσης.

Δημοφιλή