ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2016 12:26 EEST | Updated 08/06/2016 14:38 EEST

Τι συζητείται στη διάσκεψη του 2016 της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Δρέσδη. Οι 130 συμμετοχές και οι τρεις Έλληνες

Sean Gallup via Getty Images
DRESDEN, GERMANY - JUNE 06: The Hotel Taschenbergpalais Kempinski Dresden stands on June 6, 2016 in Dresden, Germany. The Taschenbergpalais is scheduled to be the venue for the June 9-12 Bilderberg Group conference, which brings together prominent global players from politics, finance, defense, industry, academics and media for four days of private meetings. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες της 64ης διάσκεψης των μελών της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που φέτος διεξάγεται στη Δρέσδη της Γερμανίας και στο ξενοδοχείο «Taschenbergpalais» πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών.

Συνολικά στην φετινή διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ μετέχουν 130 προσωπικότητες από 20 χώρες ενώ η Ελλάδα «εκπροσωπείται» από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Λογοθέτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Libra Group και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Titan Cement Co.

Βασικά θέματα συζήτησης σύμφωνα με ατζέντα που ανακοινώθηκε επίσημα είναι:

  • οι τρέχουσες εξελίξεις
  • η Κίνα
  • ευρωπαϊκά ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση, η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και η «ενότητα» όσο και το όραμα για το μέλλον
  • η Μέση Ανατολή
  • η Ρωσία
  • το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική οικονομία, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις
  • γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια και με τις τιμές των αγαθών
  • το πρεκαριάτο (κοινωνικο-οικονομικός όρος που εν προκειμένω αφορά ευρείες ομάδες ατόμων όπως πχ οι άνεργοι και οι πολύ φτωχοί ή όσοι δεν έχουν σταθερή εργασία) και τη μεσαία τάξη
  • τις καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας

Βέβαια υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπου που αναφέρει πως οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν ιδιαίτερα την υποψηφιότητα Τράμπ για την προεδρία των ΗΠΑ αλλά και τις εστίες κοινωνικών εντάσεων ανά τον κόσμο, με πιο πρόσφατη αυτή στη Γαλλία.

Στις εργασίες της διάσκεψης μετέχουν δύο πρωθυπουργοί και συγκεκριμένα της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και του Βελγίου, Τσάλς Μισέλ αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ αλλά και 12 πρώην και νυν υπουργοί μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κα.

Τη λίστα συμπληρώνουν και άλλες ισχυρές προσωπικότητες από τον τομέα της οικονομίας όπως η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπροσωπείται από Μπενουά Κερέ μέλος του ΔΣ. Επίσης προσκεκλημένοι είναι και εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών όπως ο διευθύνων σύμβουλος όσο και ο πρόεδρος της  Deutsche Bank AG (ο οποίος προεδρεύει των εργασιών) αλλά και ο πρόεδρος της HSBC Holdings plc.

Φυσικά δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών κολοσσών όπως ο για παράδειγμα ο Τζο Καίζερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG, ο Τόμας Έντερς ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Αirbus Group που θα καθίσουν πλάι – πλάι με εκπροσώπους ΜΜΕ, δημάρχους και ακαδημαϊκούς.

Τέλος στη λίστα των προσκεκλημένων είναι και δύο προσωπικότητες από τα...παλιά όπως ο Χένρι Κίσινγκερ εκπροσωπώντας την Kissinger Associates Inc και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Sponsored Post