ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2016 04:16 EEST | Updated 08/06/2016 11:48 EEST

Ιστορική νίκη Κλίντον: Η πρώτη γυναίκα στη μάχη της προεδρίας εκπροσωπώντας τους Δημοκρατικούς

Justin Sullivan via Getty Images
BROOKLYN, NY - JUNE 07: Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Clinton speaks during a primary night event on June 7, 2016 in Brooklyn, New York. Hillary Clinton beat rival Bernie Sanders in the New Jersey presidential primary (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία εξασφάλισε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Η ίδια κατάφερε να συγκεντρώσει 195 εκλέκτορες και υπερεκλέκτορες, γεγονός που σημαίνει πως έχει «κλειδώσει» την υποψηφιότητα για τις γενικές εκλογές του φθινοπώρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Associated Press είχε «προβλέψει» την νίκη της ήδη από την Δευτέρα, μία ημέρα πριν την «σούπερ Τρίτη» όπου έλαβαν χώρα προκριματικές εκλογές σε έξι Πολιτείες της Αμερικής: Καλιφόρνια, Μοντάνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Μέξικο, Βόρεια και Νότια Ντακότα. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε βρει αντίθετο τον Γερουσιαστή του Βερμόντ και συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είχε ζητήσει από τα ΜΜΕ να ξαναμετρήσουν τους εκλέκτορες που είχε συγκεντρώσει η Κλίντον. Πράγματι η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν είχε ακόμα εξασφαλίσει το χρίσμα, όμως όλα άλλαξαν όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της «σούπερ Τρίτης».

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια σάρωσε στις Πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ, του Νιου Μέξικο και της Νότιας Ντακότα. Ο Γερουσιαστής Σάντερς από την άλλη βγήκε πρώτος στη Μοντάνα και τη Βόρεια Ντακότα. Μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η Κλίντον συγκέντρωσε 195 εκλέκτορες, γεγονός που την κάνει την πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που θα εκπροσωπήσει ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη μάχη για τον προεδρικό θώκο.

«Χάρη σε εσάς φτάσαμε σε ένα ορόσημο: την πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους που μια γυναίκα θα είναι υποψήφια με ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της, μπροστά σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, συνεχάρη την Κλίντον για την νίκη της, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους δύο υποψηφίους. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να έχει σύντομα συνάντηση με τον Γερουσιαστή Σάντερς μετά από αίτημα του τελευταίου.

Όσον αφορά τον κ. Σάντερς, ο ίδιος τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να μάχεται για κάθε ψήφο, αλλά και για κάθε εκλέκτορα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι διαφορά που τον χωρίζει από τις ψήφους της Χίλαρι Κλίντον στην Καλιφόρνια θα μειωθεί.

Ο Σάντερς γνωστοποίησε ότι του τηλεφώνησε η Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο ίδιος τη συνεχάρη για τις νίκες της.

Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Χίλαρι Κλίντον:

  • Ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ κατά την προεδρία Κλίντον (1993-2001)
  • Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2013
  • Είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όμως είχε υπερψηφίσει και την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ γεγονός που δήλωσε αργότερα ότι έχει μετανιώσει
  • Το πρόσωπό της απασχόλησε τα μίντια στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο σύζυγός της ενεπλάκη στο «σκάνδαλο Λεβίνσκι»

Sponsored Post