Έξι καινοτομίες που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δώσουν τέλος στην ελονοσία

Έξι καινοτομίες που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δώσουν τέλος στην ελονοσία
mosquitoes blood sucking on human skin
mosquitoes blood sucking on human skin
kimetan via Getty Images

Μετά την εγκατάλειψή τους το 1969 ως υπερβολικά φιλόδοξων, διεθνή σχέδια για την εξάλειψη της ελονοσίας επιστρέφουν στο προσκήνιο, με οικονομική στήριξη από το πλουσιότερο ανδρόγυνο του κόσμου, τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Γκέιτς στοχεύουν στην εξάλειψη της νόσου ως το 2040, με διπλασιασμό της χρηματοδότησης την επόμενη δεκαετία για να στηριχθεί η ανάπτυξη και κυκλοφορία νέων προϊόντων.

Ο στόχος τους για τον τερματισμό της μετάδοσης της ασθένειας μεταξύ ανθρώπων και κουνουπιών είναι πιο φιλόδοξος από τον στόχο του τερματισμού των επιπέδων επιδημιών ελονοσίας ως το 2030.

Επίσης, στηρίζουν τις έρευνες πάνω στη δημιουργία του πρώτου εμβολίου στον κόσμο εναντίον παρασίτου.

Έξι καινοτομίες πάνω στις οποίες δουλεύουν ερευνητές είναι οι εξής:

  • Νέα εντομοκτόνα: Τα κουνούπια γίνονται ανθεκτικά στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε σπίτια και σε κουνουπιέρες. Το IVCC (Innovative Vector Control Consortium, με έδρα τη Μ. Βρετανία) αναπτύσσει τρία νέα εντομοκτόνα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και κουνουπιέρες κρεβατιών που θα σκοτώνουν τα ανθεκτικά σε εντομοκτόνα κουνούπια. «Τα εντομοκτόνα είναι πρακτικά έτοιμα, αλλά θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για την τελική τους ανάπτυξη» είπε σχετικά ο Τζεντ Στόουν, εκπρόσωπος της οργάνωσης.
  • Θεραπεία μονής δόσης: Ένα χάπι που θα εξόντωνε όλα τα παράσιτα στο σώμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο ως το 2019, σύμφωνα με το Gates Foundation. Δοκιμές σε ανθρώπους έχουν προγραμματιστεί μετά από επιτυχημένα τεστ στο ποντίκια, που δημοσιοποιήθηκαν το 2015.
  • Ταπετσαρίες με εντομοκτόνο: Επιστήμονες ελπίζουν πως ταπετσαρίες που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από το ψέκασμα σπιτιών με εντομοκτόνο ανά τρεις με οκτώ μήνες. Οι ταπετσαρίες αυτές σκοτώνουν τα έντομα που κάθονται πάνω τους και διαρκούν για μέχρι και τρία χρόνια.
  • Ρούχα με εντομοκτόνο: Αμερικανοί στρατιώτες φορούν στολές με περμεθρίνη, ένα συνθετικό εντομοκτόνο, από το 2010, για να προστατεύονται από ασθένειες που μεταφέρονται μέσω εντόμων.
  • Εμβόλιο: Πάνω από 30 εμβόλια για την ελονοσία είναι υπό ανάπτυξη. Το Μosquirix, που ανακαλύφθηκε το 1987, είναι μια δεκαετία μπροστά από άλλους ανταγωνιστές, αλλά μέχρι τώρα υποδιπλασιάζει μόνο τα περιστατικά σε μικρά παιδιά. Ο ΠΟΥ αναζητεί χρηματοδότηση για ένα πιλοτικό πρόγραμμα παροχής Mosquirix σε 400.000-800.000 παιδιά στην Αφρική. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψη για πιθανή ευρύτερη χρήση.
  • Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια: Επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά κουνούπια, προσθέτοντας γονίδια τα οποία μπλοκάρουν την ανάπτυξη του παρασίτου της ελονοσίας μέσα στο έντομο και αποτρέπουν τη μετάδοσή του σε ανθρώπους. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί κουνούπια ώστε να γίνουν στείρα.

Δημοφιλή