Πώς ένας πρώην εργαζόμενος της NASA εξηγεί το φαινόμενο των UFO στο Διάστημα

Πώς ένας πρώην εργαζόμενος της NASA εξηγεί το φαινόμενο των UFO στο Διάστημα
YouTube

Μπορεί το φαινόμενο των UFO (ATIΑ- Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), με τη στενή έννοια του όρου, να παρατηρείται από πολύ παλαιότερα, ωστόσο γνωστό και, σε πολλές περιπτώσεις, δημοφιλές στο ευρύ κοινό έγινε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και βίωσε μία «έκρηξη» ενδιαφέροντος κατά τη δεκαετία του 1990, σε μεγάλο βαθμό λόγω της τηλεοπτικής σειράς «X-Files». Το κεφάλαιο των UFO είναι ένα από τα σημαντικότερα του «οικοδομήματος» της συνωμοσιολογίας, καθώς προσφέρεται για έναν τεράστιο αριθμό ερμηνειών: Από τους «προφανείς» εξωγήινους, μέχρι ανθρώπους ταξιδιώτες από το μέλλον, επισκέπτες από άλλες διαστάσεις, χαμένες τεχνολογίες των Ναζί, κατασκοπευτικά από την «Κούφια Γη», συνδέσεις με χαμένες ηπείρους σαν την Ατλαντίδα και πολλά άλλα.

Η συνωμοσιολογία περί UFO είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ (αν και η κάθε χώρα έχει τις δικές της προτιμήσεις), σε σημείο που πολλοί επικριτές αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν «όλα τα UFO να εμφανίζονται στις ΗΠΑ» (έστω, τα περισσότερα).

Μια ερμηνεία του φαινομένου, με έμφαση στις θεάσεις αντικειμένων στο Διάστημα (από διαστημικά λεωφορεία ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), παραθέτει ο Τζέιμς Όμπεργκ, πρώην εργαζόμενος της NASA. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Atlas Obscura, ο Όμπεργκ είχε δουλέψει στον Mission Control στα τέλη της δεκαετία του 1990 και μετά ασχολήθηκε με την ιστορία και τη δημοσιογραφία σχετικά με το Διάστημα. Ο ίδιος επικεντρώνεται όχι τόσο στην κατάρριψη θεωριών, όσο στον εντοπισμό των λόγων που οι άνθρωποι αντιδρούν τόσο έντονα σε εικόνες και βίντεο που έχουν να κάνουν με το Διάστημα.

Ο Όμπεργκ ανέλυσε στοιχεία δεκαετιών για θεάσεις UFO, διαβάζοντας καταθέσεις μαρτύρων και κάνοντας συγκρίσεις με αρχεία διαστημικών πτήσεων. Στην πορεία κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Οι ανθρώπινες αισθήσεις, που έχουν εξελιχθεί και «εκπαιδευτεί» σε σχέση με αντικείμενα που κινούνται σχετικά αργά, συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού και τη γήινη ατμόσφαιρα, «αναστατώνονται» όταν αλλάζουν αυτές οι συνθήκες.

«Οι αισθήσεις μας λειτουργούν τέλεια σε συνθήκες Γης. Αλλά είμαστε ακόμα ένας “τοπικός” πολιτισμός. Η κίνηση πέρα από τη “γειτονιά” μας μας μπερδεύει οπτικά».

Ο ίδιος παραθέτει τρία παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να μπερδεύουν πολύ το ανθρώπινο μάτι.

Super-High Plumes: Εκπομπή σωματιδίων από κινητήρες πυραύλων. Μπορούν να προκαλέσουν «ανεξήγητα» φώτα σε περίεργα σχήματα.

Space Dandruff: Είναι τα γνωστά «φωτεινά αντικείμενα» που εμφανίζονταν να «χορεύουν» στο Διάστημα σε βίντεο από κάμερες διαστημικών λεωφορείων. Στην πραγματικότητα, λόγω της ταχύτητας με την οποία κινούνταν τα σκάφη, ένα ξένο σκάφος θα εμφανιζόταν για κλάσμα δευτερολέπτου στην εικόνα- οπότε αυτά που εμφανίζονται και παραμένουν στο πλάνο είναι μάλλον αντικείμενα που προέρχονταν από το ίδιο το σκάφος (θραύσματα από τη μόνωση, πάγος κ.α.).

Twilight Shadowing: Πολλές θεάσεις UFO σε διαστημικές αποστολές σημειώνονταν όταν το σκάφος έβγαινε από τη σκιά της Γης, στο φως του ήλιου- και ήταν πολύ ξαφνικές, με αποτέλεσμα εξωτικές θεωρίες όπως τεχνολογίας cloaking (απόκρυψης), «άλματα» μέσα από «σκουληκότρυπες» κ.α. Κατά τον Όμπεργκ, πρόκειται για αντικείμενα κοντά στο σκάφος (όπως της προαναφερθείσας κατηγορίας) που απλά κινούνται μέσα και έξω από τη σκιά του διαστημικού λεωφορείου.

Δημοφιλή