Σύγκρουση Κώστα Μπακογιάννη με τη Ράνια Αντωνοπούλου με αφορμή τις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Σύγκρουση Κώστα Μπακογιάννη με τη Ράνια Αντωνοπούλου με αφορμή τις δομές φιλοξενίας προσφύγων
sooc

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει από την Τρίτη μεταξύ του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και αφορμή την ανάρτηση του πρώτου στο Facebook αναφορικά με τις δομές υποστήριξης των προσφύγων.

Ο κ. Μπακογιάννης αρχικά με ανάρτησή του στο facebook κατηγορούσε το υπουργείο Εργασίας ότι αγνόησε τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Στερεά Ελλάδα από την κατανομή προσωπικού μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Στην ανάρτηση του κ. Μπακογιάννη απάντησε με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας κατηγορώντας τον κ. Μπακογιάννη για αναλήθειες και έδωσε στοιχεία για κατανομή 150 ατόμων και χαρακτηρίζοντας μάλιστα όσα έγραφε ο κ. Μπακογιάννης ως «μελόδραμα και παραπληροφόρηση». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για να επανέρθει ο κ. Μπακογιάννης με σημερινή του ανακοίνωση.

Ειδικότερα ο κ. Μπακογιάννης την Τρίτη ανάρτησε το εξής σχόλιο στο Facebook:

«Ανακοινώθηκαν 2.297 προσλήψεις άνεργων, μέσω του ΟΑΕΔ, για τη στελέχωση των δομών υποστήριξης των προσφύγων που χρηματοδοτούνται με απο το ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τρία κέντρα φιλοξενίας, εκ των οποίων το ένα το διαχειρίζεται μόνη της, εχει αποκλειστεί. Προφανώς κάποιοι δεν εκτιμούν ούτε τη συγκινητική ανταπόκριση των τοπικών μας κοινωνιών, ούτε τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε για να στηρίξουμε μια εθνική υπόθεση, πέρα και πανω απο τα κόμματα και τις σκοπιμότητες τους. Κρίμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να αγωνιζόμαστε για να παύσει η αδικία» ανέφερε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Λίγο αργότερα το Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, απαντώντας στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των δομών υποστήριξης των προσφύγων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

«Για την ορθή ενημέρωση και την αποκατάσταση της αλήθειας από το Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, ανακοινώνονται τα εξής:

«Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους δήμους των περιοχών, θα υλοποιήσει πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης, που αφορά 2.500 θέσεις εργασίας για ανέργους, που θα στελεχώσουν άμεσα hot spots, κέντρα φιλοξενίας και δομές υποστήριξης των προσφύγων.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας, δύο στις Θερμοπύλες, το ένα τέθηκε σε λειτουργία, πριν από λίγες ημέρες και ένα στη Ριτσώνα. Βάσει των αναγκών, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα εν λόγω κέντρα σε πρώτη φάση θα προσληφθούν συνολικά 150 άτομα.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη επιπλέον 2.500 ανέργων με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις δομές υποστήριξης των προσφύγων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των δομών υποστήριξης των προσφύγων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Μπακογιάννης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, παρότι υποστηρίζει ότι το προσφυγικό είναι εθνική υπόθεση πάνω από κόμματα και σκοπιμότητες, η δήλωση του αποδεικνύει το αντίθετο, ακολουθώντας πιστά την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ, που συνδυάζει το μελόδραμα και την παραπληροφόρηση».

Η ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου προκάλεσε νέα τοποθέτηση από μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Σε αυτή τονίζει τα εξής:

«1. Προφανώς μας χρεώνετε στην αντιπολίτευση, γιατί τρέξαμε μόνοι μας να ανοίξουμε δυο ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες, το πρώτο μάλιστα σε μερικές ώρες! Δηλαδή έτσι θέλαμε να ρίξουμε την κυβέρνηση;

2. Το δικό μου, κυρία Αντωνοπούλου, μπορεί να είναι μελόδραμα, το γεγονός ότι ενημερωνόμαστε ΤΩΡΑ ότι θα προσλάβετε 150 άτομα, χωρίς να μας πείτε από πού και πότε και μάλιστα με Δελτίο Τύπου, είναι το μελόδραμα ή το δράμα σας;

Και 3. Γιατί δεν παραδειγματίζεστε από τον συνάδελφο σας κ. Μουζάλα, ο οποίος αναζητά πάντα κοινές λύσεις για ένα κοινό πρόβλημα; Τόσο δύσκολο είναι επιτέλους;».

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης απευθύνει και πρόσκληση στην κ. Αντωνοπούλου να επισκεφτεί στις Θερμοπύλες τονίζοντας ότι «είστε ευπρόσδεκτη να επισκεφθείτε τη Στερεά Ελλάδα για να σας ξεναγήσω στα κέντρα φιλοξενίας μας και να αντιληφθείτε πλήρως το πρόβλημα».

Όμως η κ. Αντωνοπούλου επανήλθε καθώς ο κ. Μπακογιάννης έκανε και σχετικές δηλώσεις σε τοπικό ραδιόφωνο της Λαμίας.

Ειδικότερα η αναπληρώτρια υπουργός σε νέο δελτίο Τύπου επανέλαβε ότι «στις 9 Μαρτίου 2016 προαναγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την έναρξη προγράμματος για 2.297 ανέργους, οι οποίοι, όπως αναφερόταν επί λέξει στο Δελτίο, “θα στελεχώσουν άμεσα Hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί, εντός της επικράτειας, για την υποστήριξη των προσφύγων”».

Είπε επίσης ότι τον περασμένο Μάιο, με βάση τις ανάγκες που είχε καταγράψει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποφασίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος για 2500 ανέργους, οι οποίοι θα εργαστούν στις δομές υποστήριξης των προσφύγων σε 8 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Στερεάς Ελλάδας.

«Χθες ο κ. Μπακογιάννης μιλούσε για αποκλεισμό, σήμερα επαίρεται για την πολιτική του επιρροή στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι χάρη σε εκείνον θα στελεχωθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας της Στερεάς Ελλάδας. Αν ο κ. Μπακογιάννης θεωρεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο προσφυγικό, άλλαξε εν μια νυκτί εξαιτίας της παρέμβασής του, αυταπατάται. Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ανούσια πολιτική αντιπαράθεση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοφιλή