ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2016 10:34 EEST | Updated 09/06/2016 10:35 EEST

Άλμα του αριστερού συνασπισμού υπό τους Podemos δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία

GERARD JULIEN via Getty Images
Leader of left wing party Podemos Pablo Iglesias (L) and leader of Izquierda Unida IU (United Left) Alberto Garzon arrive at the Ritz Hotel prior to an economic forum on June 6, 2016 in Madrid, four days ahead of the start of the electoral campaign.Podemos, a close ally of Greece's ruling Syriza party, in May formed an alliance with Izquierda Unida, a coalition led by the countrys communist party, to run together in the June 26 elections. / AFP / GERARD JULIEN (Photo credit should read GERARD JULIEN/AFP/Getty Images)

Ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής το Podemos έκανε ένα μεγάλο άλμα ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) θα κέρδιζε 25,6% των ψήφων και 88 έως 92 έδρες στην 350μελή ισπανική κάτω βουλή, καταγράφοντας άνοδο από τις 71 έδρες που είχαν μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου τα δύο κόμματα που σχημάτισαν τη συμμαχία.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να κερδίζει τις εκλογές, με 29,2% των ψήφων και 118 έως 121 έδρες, ελαφρώς λιγότερες από τις 123 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο και μακράν των 176 εδρών που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία.

Στο μεταξύ το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα περνάει στην τρίτη θέση, με 21,2% και 78 έως 80 έδρες, σε σύγκριση με τις 90 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos παραμένουν τέταρτοι με 14,6% και 38 έως 39 έδρες, από τις 40 που είχαν.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα υποχρέωνε τους σοσιαλιστές να επιλέξουν ανάμεσα στην υποστήριξη ενός μεγάλου συνασπισμού με το PP και στο να γίνουν ήσσονες εταίροι του Podemos σε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, επιλογές που ο ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post