Βέλγιο: Καταγγελία ότι χιλιάδες πρώην συνεργάτες των ναζί εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις από τη Γερμανία

Βέλγιο: Καταγγελία ότι χιλιάδες πρώην συνεργάτες των ναζί εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις από τη Γερμανία
circa 1940: German troops hoisting the Nazi flag on the Royal Castle at Laeken, near Brussels, after their invasion. (Photo by Keystone/Getty Images)
circa 1940: German troops hoisting the Nazi flag on the Royal Castle at Laeken, near Brussels, after their invasion. (Photo by Keystone/Getty Images)
Keystone via Getty Images

Βέλγοι επιζήσαντες των διωγμών από τους ναζί ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να λάβει μέτρα και να σταματήσει τις πληρωμές συντάξεων και άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν εν ζωή συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος από τη Γερμανία.

Ο αρμόδιος υπουργός Daniel Bacquelaine , όπως μεταδίδει το BBC, δήλωσε δια μέσου της εκπροσώπου του, ότι συμμερίζεται την αγανάκτησή τους.

Ο υπουργός, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκφράζει τον προβληματισμό του ότι περίπου 2.500 πρώην ναζί λαμβάνουν επιδόματα από τη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος του υπουργού, η Geraldine Lamoureux, δήλωσε στο BBC πως η διαχείρηση των πληρωμών γίνεται από τη Γερμανία και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επίσημα για το πόσοι είναι οι παραλήπτες.

Μετά την απελευθέρωση το 1945 καταδικάστηκαν για συνεργασία με του ναζί 57.000 Βέλγοι.

Από αυτούς πολλοί είχαν στρατολογηθεί στους SS και στη Βέρμαχτ (Wehrmacht) και επίσης συνεργάτες συνέδραμαν τους ναζί ενάντια στους Εβραίους και τους άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην αντίσταση με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταλήξουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το αίτημα για να σταματήσουν οι πληρωμές γερμανικών συντάξεων είναι μια πρωτοβουλία από την Ομάδα Μνήμης των Βέλγων που επιβίωσαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και που θέλουν το σύγχρονο Βέλγιο να μη χάσει τη μνήμη των χρόνων της γερμανικής κατοχής.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Pieter Paul Baeten, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTBF: «Είναι θλιβερό. Το Βέλγιο δεν μπορεί ή δεν θέλει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες εκείνες που αποδεικνύουν πόσοι και ποιοι είναι οι παραλήπτες των γερμανικών συντάξεων. Αλλά δεν καταλαβαίνω πως η Ευρώπη σήμερα, το Βέλγιο και η Γερμανία δεν μπορούν να κάνουν κάτι όσον αφορά την ανταλλαγή των συγκεκριμένων πληροφοριών».

Το BBC σημειώνει πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς που λαμβάνουν τα επιδόματα ζουν στο Βέλγιο.

Η Ομάδα Μνήμης (Memorial Group) επιθυμεί και ζητεί τη σύσταση μιας διακυβερνητικής βελγογερμανικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση και θα αποκαλύψει τους παραλήπτες.

Η εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και με τους υπόλοιπους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Όπως μεταδίδει το BBC, μετά τον πόλεμο ο Λεόν Ντεγκρέλ (Léon Degrelle) ο άνθρωπους που ηγείτο των συνεργατών των ναζί δραπέτευσε στη τότε φασιστική Ισπανία και βρήκε καταφύγιο από τον Φράνκο. Αν και το Βέλγιο τον είχε καταδικάσει ερήμην σε θάνατο, ο Ντεγκρέλ ακόμη και μετά το θάνατο του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 παρέμεινε στην Ισπανία όπου διέπρεψε και πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1994 σε νοσοκομείο στη Μάλαγα έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Όταν κάποτε ρωτήθηκε, λίγο πριν τον θάνατό του, αν είχε καμία λύπη για τον πόλεμο, η απάντησή του ήταν: «Μόνο ότι χάσαμε».

Σύμφωνα με τον Pieter Paul Baeten, ο οποίος επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ ο Χίτλερ έδωσε το 1941 στους Βέλγους συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος τη γερμανική υπηκοότητα.

Το ζήτημα της καταβολής επιδομάτων από τη γερμανική κυβέρνηση σε πρώην Βέλγους συνεργάτες των ναζί είχε τεθεί και το 2012 με ερώτηση στο κοινοβούλιο. Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των 2.500 Βέλγων πρώην συνεργατών των ναζί που φέρονται να λαμβάνουν σύνταξη από τη Γερμανία. Επίσης είχε τονίσει πως για να διαπιστωθεί πόσοι ήταν αυτοί «οι συνεργάτες» που υπηρετούσαν στα στρατιωτικά τμήματα των ναζί θα πρέπει να γίνει διεξοδική έρευνα σε κάθε φάκελο ξεχωριστά. Όμως οι φάκελοι αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές αρχές της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι το 2012 η Γερμανική κυβέρνηση πλήρωσε πολεμικές αποζημιώσεις σε 209.564 Βέλγους, θύματα ή συγγενείς θυμάτων, των ναζιστικών θηριωδιών. Ωστόσο το ποσό που κατέβαλε δεν έχει γίνει γνωστό. Επίσης, η Γερμανία αποζημίωσε 58.932 Βέλγους εβραϊκής καταγωγής. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε σε δύο funds που διαχειρίζεται η οργάνωση Jewish Claims Conference. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν 300 ευρώ από το ένα fund και άλλα 260 ευρώ από το δεύτερο.

Δημοφιλή