Νομική Κονστ: Η 28χρονη διακεκριμένη Ελληνο-Αμερικανίδα που κάποτε στήριζε Κλίντον και τώρα ψηφίζει Σάντερς

Νομική Κονστ: Η 28χρονη διακεκριμένη Ελληνο-Αμερικανίδα που κάποτε στήριζε Κλίντον και τώρα ψηφίζει Σάντερς
Huffpost/Nomiki Konst

Η προχθεσινή «σούπερ-Τρίτη» ήταν μια ιστορική προκριματική αναμέτρηση, καθώς όλα δείχνουν ότι η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών «κλείδωσε» το χρίσμα των Δημοκρατικών, γεγονός που την κάνει την πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής.

Παρόλα αυτά, ο Γερουσιαστής του Βερμόντ και συνυποψήφιός της, Μπέρνι Σάντερς, παρόλο που αναγνωρίζει την νίκη της σε τέσσερις Πολιτείες, έχει ασκήσει οξεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν ερμηνεύσει αυτή τη νίκη. Ένας υποψήφιος για το χρίσμα μπορεί να εκπροσωπήσει τους Δημοκρατικούς στις γενικές εκλογές εάν συγκεντρώσει 2.383 εκλέκτορες. Μόνοι που οι εκλέκτορες δεν δίνουν την τελική τους ψήφο μέχρι τα εθνικά συνέδρια, επομένως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν κάλλιστα να ανατραπούν.

Ένα από τα πρόσωπα που τονίζουν τη σημασία του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, που αναμένεται να ξεκινήσει την 25η Ιουλίου στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, στην εκλογή του επίσημου υποψηφίου, είναι η Ελληνο-Αμερικανίδα πολιτική αναλύτρια, σύμβουλος επικοινωνίας και υποστηρίχτρια του Γερουσιαστή Σάντερς, Νομική Κονστ.

«Αυτή είναι μια μάχη που στηρίζεται σε κανόνες και στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους κανόνες», δήλωσε η ίδια στην Huffpost Greece, εξηγώντας ότι οι εκλέκτορες δεν ψηφίζουν μέχρι τα εθνικά συνέδρια. Όπως η ίδια τόνισε, αυτό που πραγματικά συμφέρει την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ένας υποψήφιος που θα μπορεί να σταθεί ενάντια στον μοναδικό πλέον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Μπέρνι Σάντερς νικάει τον Ντόναλντ Τραμπ σε κάθε δημοσκόπηση στις Πολιτείες που έχουν μεγάλη βαρύτητα και τον ξεπερνά κατά 22% τους Ανεξάρτητους. Αυτό θέλει η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, να κερδίσει. Και αυτή θα είναι η απόφαση που θα παρθεί στην Εθνική Συνέλευση».

Η κ. Κονστ είναι μόλις 28 ετών, όμως έχει ένα «βαρύ» βιογραφικό Μεταξύ άλλων, έχει ιδρύσει τον Οργανισμό «AccountAbility» που παρέχει συμβουλές σε εταιρείες, ΜΚΟ και κυβερνήσεις, ενώ ήταν η νεαρότερη γυναίκα που μπήκε ποτέ στο Κονγκρέσο. Τα μίντια την αγαπούν για τον τρόπο που επικοινωνεί τις ιδέες της και έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπής μεγάλων δικτύων, όπως το CNN. Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της αλλαγής στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων και άλλων ζητήματα που αφορούν τους millennials και όχι μόνο.

Ο Μπέρνι Σάντερς νικάει τον Ντόναλντ Τραμπ σε κάθε δημοσκόπηση στις Πολιτείες που έχουν μεγάλη βαρύτητα και τον ξεπερνά κατά 22% τους Ανεξάρτητους. Αυτό θέλει η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, να κερδίσει.

Η αγάπη της για την πολιτική ξεκίνησε από όταν ήταν έφηβη και είδε για πρώτη φορά την πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον να στέκεται ισάξια στο πλευρό του συζύγου της, Μπίλ Κλίντον, και να έχει ενεργό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις. Σε ηλικία 16 ετών, η ίδια ξεκίνησε να εργάζεται για την προεκλογική καμπάνια της Κλίντον για τη Γερουσία, όμως αργότερα απομακρύνθηκε από αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει «πολιτικό κατεστημένο» και επέλεξε να στηρίξει τον Μπέρνι Σάντερς σε αυτό τον μοναδικό και γεμάτο ανατροπές προεκλογικό αγώνα.

«Όπως πολλές γυναίκες της ηλικίας μου, μεγάλωσα με μια πρώτη κυρία που έφερε έναν αέρα ανανέωσης. Δεν ήταν μόνο μια γυναίκα που έδινε έμφαση στην καριέρα της, αλλά μια πολιτική δύναμη. Και οποιαδήποτε γυναίκα που ενδιαφέρεται για την πολιτική, την κοιτούσε με θαυμασμό. Γι' αυτό τον λόγο εργάστηκα εθελοντικά πάνω στην καμπάνια της, οργανώνοντας την νεολαία στο βόρειο τμήμα της Νέας Υόρκης όταν ήμουν 16 ετών. Γι' αυτό τον λόγο οργάνωσα τους φοιτητές να πάνε εκείνη την χρονιά στα Εθνικά Συνέδρια των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης», τόνισε.

Όπως όμως η ίδια εξήγησε, όταν «χτύπησε» η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, έγινε φανερό ότι οι πολιτικές που ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα την δεκαετία του 1990 είχε πολλές επιπτώσεις στον αμερικανικό λαό. Η Κλίντον δεν είναι πια μόνο η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε για το δικηγορικό γραφείο Rose Law Firm, ούτε η πρώτη πρώτη κυρία στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής που είχε ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων.

«Από το 2000, η Χίλαρι Κλίντον έχει διευρύνει το βιογραφικό της», εξηγεί η κ. Κονστ.

«Πέρα από το ενεργητικό του συζύγου της, έχει δείξει τις αξίες της μέσω του τι έχει ψηφίσει και των επακόλουθων σημαντικών αποφάσεων που ελήφθησαν, είτε αυτές είχαν να κάνουν με την στήριξη του ελεύθερου εμπορίου είτε με τη παγκόσμια υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) είτε με τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη Λιβύη. Και οι αποφάσεις της και το ενεργητικό της έρχονται σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα ως έχει σήμερα και όπως θα είναι στο μέλλον».

Η κ. Κονστ τονίζει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα «δεν έχει πάρει το μάθημά του» από την ύφεση και τονίζει ότι θα ήταν «επιπόλαιο» να μην στηρίξει τον Γερουσιαστή Σάντερς σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα.

«Υποστηρίζω τον Μπέρνι Σάντερς γιατί θα ήταν αδιανόητο και επιπόλαιο εκ μέρους μου να μην δώσω την προσοχή μου στον υποψήφιο που περίμενε το Κόμμα, έναν υποψήφιο που δεν θέλει να συγκεντρώσει χρήματα για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, που παίρνει δύναμη από την θέληση των ανθρώπων, του οποίου τα προοδευτικά μηνύματα ξεπερνούν προς έκπληξη μας τη γραμμή που ακολουθεί το Κόμμα, ο οποίος βρίσκει συνεχώς νέους ψηφοφόρους, ανεξάρτητους -που είναι η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων στην Αμερική – και Ρεπουμπλικανούς, που δεν είναι προσκολλημένος σε επιχειρηματικά συμφέροντα και άρα δεν χρειάζεται να τα εκπροσωπήσει, ο οποίος προσελκύει τους παλαιότερα “αδιάφορους” νέους και συγκεντρώνει ψηφοφόρους από μειονοτικές ομάδες».

Τι είναι όμως αυτό που κατά τη γνώμη της κάνει τον Σάντερς τόσο προσφιλή στους νέους που άλλοτε δεν έδειχναν τόσο παθιασμένοι με την πολιτική;

«Είχα κάνει πει για πλάκα παλαιότερα ότι ο Σάντερς είναι ένας millennial παγιδευμένος στο σώμα ενός 74χρονου. Οι millennials είναι συνήθως επιφυλακτικοί απέναντι στα κόλπα του μάρκετινγκ. Είναι λίγο αντικαθεστωτικοί, βαθιά προοδευτικοί και εκτιμούν την ειλικρίνεια και την διαφάνεια. Πέρα από αυτά, είναι η γενιά που έχει αγνοήσει και υποτιμήσει το (Δημοκρατικό) Κόμμα και εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομία. Ο Μπέρνι δεν τους αντιπροσωπεύει, όμως τους προσελκύει, τους εμπνέει, τους καλεί να συνεργαστούν και δημιουργήσουν έναν κόσμο που ονειρεύονται».

Είχα κάνει πει για πλάκα παλαιότερα ότι ο Σάντερς είναι ένας millennial παγιδευμένος στο σώμα ενός 74χρονου

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αμερική, με πολλά μέσα ενημέρωσης να τον παρουσιάζουν ως ριζοσπαστικό λαϊκιστή. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ ενός συστήματος υγείας για όλους, μιας μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης και ενός δωρεάν συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ακόμα, τονίζει την ανάγκη περιορισμού της οπλοκατοχής και της λεγόμενης «πυρηνικής αναγέννησης» στην Αμερική. Αυτές οι στάσεις μπορεί να μην θεωρούνται βαθιά «ριζοσπαστικές» στην Ευρώπη, όμως τι συμβαίνει στις ΗΠΑ;

«Αυτό εξαρτάται από ποιον θα ρωτήσεις», εξηγεί η Νομική Κονστ.

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν ότι τους φροντίζουν. Καταλαβαίνουν ότι μετά την κατάρρευση της οικονομίας, η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να προστατέψει τους πολίτες και περισσότερα για να προστατέψει τις τράπεζες. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Μπέρνι έχει απήχηση σε όλους, από τους πιο προοδευτικούς αριστερούς ριζοσπάστες, έως τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Είναι διατεθειμένοι να μην σταθούν στις ανοησίες και να δώσουν έμφαση σε αυτό που έχει σημασία: την οικονομία. Και μόνο ένα πρόσωπο έχει βαθιά κατανόηση και κληρονομιά στη μάχη υπέρ των Αμερικανών ενάντια στις εταιρείες», πρόσθεσε.

Πολλοί από εκείνους που χαρακτηρίζουν τον Σάντερς «λαϊκιστή» είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει τις «ριζοσπαστικές» προτάσεις του εάν εκλεγόταν. Κατά την Νομική Κονστ, ναι μεν θα βρεθούν άτομα που θα σταθούν ενάντια στις ενέργειές του, όμως, όπως τονίζει, όσο λιγότερο στηρίζεται μια προεκλογική καμπάνια στις χρηματοδοτήσεις των λόμπι, τόσο περισσότερο ανεξάρτητα θα μπορείτε να κινείται ο υποψήφιος όταν εκλεγεί.

«Το απίστευτο με τον Μπέρνι Σάντερς είναι ότι κάποτε τον αποκαλούσαν “Βασιλιά της Τροπολογίας” και έχει περάσει περισσότερα μέτρα με τους Ρεπουμπλικανούς από ότι με οποιονδήποτε Δημοκρατικό. Πρέπει να ξεκινήσουμε με πράξεις. Και καθώς εξαπλώνεται το μήνυμά του, οι άνθρωποι τον πιστεύουν. Σίγουρα θα υπάρχουν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρίσκονται ενάντια στην πλατφόρμα του, καθώς και πολλοί σημαντικοί λομπιίστες. Όμως η χώρα αλλάζει γρήγορα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερες καμπάνιες στηρίζονται στις χρηματοδοτήσεις, τόσο περισσότερο εξαρτημένες θα είναι οι υποψήφιοι.

Όσο περισσότερο εκλέγουμε υποψηφίους που δεν εξαρτώνται από αυτά τα “δολάρια” για να αγοράσουν διαφημίσεις, τόσο περισσότερο θα μπορούν να ψηφίσουν και να πάρουν αποφάσεις με βάση αυτά που πιστεύουν

«Τα περισσότερα από τα χρήματα σε μια καμπάνια πάνε σε διαφημίσεις, όμως αν δεις ποιοι βλέπουν αυτές τις διαφημίσεις, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για άτομα άνω των 50. Επομένως αυτή θα είναι μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή. Όσο περισσότερο εκλέγουμε υποψηφίους που δεν εξαρτώνται από αυτά τα δολάρια για να αγοράσουν διαφημίσεις, τόσο περισσότερο θα μπορούν να ψηφίσουν και να πάρουν αποφάσεις με βάση αυτά που πιστεύουν».

Όπως προαναφέραμε, η Νομική Κονστ είναι ελληνικής καταγωγής και δεν θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε τι εικόνα έχει σχηματίσει σχετικά με το ποιους υποψηφίους στηρίζει η ελληνική κοινότητα. Όπως η ίδια εξήγησε, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη κοινότητα στις ΗΠΑ, η ηλικία των ψηφοφόρων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του που θα ρίξουν την ψήφο τους. Επίσης, όσον αφορά τους Έλληνες που διαμένουν στη χώρα μας, οι περισσότεροι δείχνουν να στηρίζουν τον Γερουσιαστή Σάντερς.

Υπάρχει τελευταία μια χροιά συντηρητισμού στην ελληνο-αμερικανική κοινότητα. Δεν είμαι σίγουρη γιατί συμβαίνει αυτό

«Υποθέτω ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα. Κάποιοι από τους νεότερους Ελληνο-Αμερικανούς φίλους μου στηρίζουν τον Μπέρνι, όμως πολλοί από τους πιο πολιτικά ενεργούς που μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Χίλαρι. Έχω πάρα πολλούς φίλους όλων των ηλικιών από την Ελλάδα που στηρίζουν τον Μπέρνι. Νομίζω αυτό συμβαίνει επειδή κατανοεί το οικονομικό μήνυμα που αντιπροσωπεύει και πόσο καθόλου ριζοσπαστικός είναι για τα δεδομένα της Ευρώπης», είπε, εξηγώντας όμως ότι δεν έχει διεξάγει κάποια δημοσκόπηση.

Τέλος, η κ. Κονστ σχόλιασε δημοσιεύματα που ήθελαν την Αστόρια, τη γνωστή συνοικία της Νέας Υόρκης όπου διαμένουν πολλοί Ελληνο-Αμερικανοί, να στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, παρόλο που η συνοικία ανέδειξε τον Σάντερς, έχει παρατηρηθεί μια στροφή προς τον συντηρητισμό στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

«Το αστείο είναι ότι ο Μπέρνι κέρδισε στην Αστόρια. Δεν ξέρω τι αποτελέσματα μπορεί να είχε μια δημοσκόπηση τύπου “Μπέρνι εναντίον Τραμπ” ή “Χίλαρι εναντίον Τραμπ”, όμως αυτό που θα πω είναι υπάρχει τελευταία μια χροιά συντηρητισμού στην ελληνο-αμερικανική κοινότητα. Δεν είμαι σίγουρη γιατί συμβαίνει αυτό».

Δημοφιλή