Πυρ ομαδόν κατά Φίλη από την αντιπολίτευση για τα περί «ορίων συνταγματικής ανοχής» για το «παραιτηθείτε»

Πυρ ομαδόν κατά Φίλη από την αντιπολίτευση για τα περί «ορίων συνταγματικής ανοχής» για το «παραιτηθείτε»
SOOC

Τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, περί «ορίων συνταγματικής ανοχής» όσον αφορά σε διαδηλώσεις του κινήματος «παραιτηθείτε».

Σημειώνεται πως ο κ. Φίλης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha την Τετάρτη, δήλωσε πως οι κινητοποιήσεις τύπου «παραιτηθείτε» είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

«Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς».

ΝΔ: Να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί

Τη συγνώμη και την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΔ:«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση στην οποία μετέχει.Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας.Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε επίσης ότι «η κυβέρνηση δείχνει να εκτροχιάζεται σε καθεστωτικές λογικές, υπό την πίεση πανικού που της δημιουργεί η καθολική απαξίωση που λαμβάνει από την κοινωνία. Τα όσα ανέφερε ο κ. Φίλης […] συνιστούν μέγιστο ατόπημα, το οποίο διορθώνεται μόνον με παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ή με την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό. Σε διαφορετική περίπτωση σύμπασα η κυβέρνηση θα παραμείνει έκθετη έναντι του ελληνικού λαού».

ΠΑΣΟΚ: Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα

«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Πυρά από Ποτάμι

Με αιχμηρή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη σχολίασε το Ποτάμι τις δηλώσεις Φίλη: «Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι' αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση: «Η δήλωση του Ν.Φίλη για την συνταγματικότητα του "ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ" είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Στα όρια του φαιδρού θα έλεγα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν με σεβασμό στους δημοκρατικούς όρους. Γιατί είναι βέβαιο πως οι αυριανοί διαδηλωτές δεν θα σείουν αγχόνες όπως οι προηγούμενοι».

Φίλης: «Ακροδεξιάς κατεύθυνσης» το κίνημα «παραιτηθείτε»

Ερωτώμενος για το αίτημα της ΝΔ, ο κ. Φίλης είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα "Παραιτηθείτε" είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Δημοφιλή