Από εκτελεστής του Pablo Escobar, «αστέρι» του Youtube

Από εκτελεστής του Pablo Escobar, «αστέρι» του Youtube

Ήταν ο άνθρωπος που εκτελούσε τα συμβόλαια θανάτου του Pablo Escobar. Έχει σκοτώσει περίπου 300 ανθρώπους, έχει πάνω από 200 βομβιστικές επιθέσεις και έχει διατάξει τους «στρατιώτες του» να προχωρήσουν σε εκτελέσεις χιλιάδων άλλων ανθρώπων.

Ο λόγος για τον John Jairo Velásquez, γνωστό στην Κολομβία ως «Popeye », το δεξί χέρι του βαρόνου των ναρκωτικών.

Έμεινε στη φυλακή για 20 περίπου χρόνια και τώρα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αποφάσισε να «αναγεννηθεί» ως αστέρας του Youtube. Η απόφασή του αυτή αναστάτωσε τους συγγενείς των θυμάτων του.

Το κανάλι του στο Youtube το έχει ονομάσει Popeye Arrepentido, δηλαδή «Μετανιωμένος Ποπάι» και ήδη γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Κομομβιανός αρχιεκτελεστής βγήκε από τη φυλακή το 2014 μετά από 22 χρόνια φυλακή και ξεκίνησε το κανάλι μετά από προτροπές φίλου του. «Από την πρώτη στιγμή είχα 1.000 ακόλουθους. Μετά έγιναν 2.000» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης από την Medellín .

Εννέα μήνες μετά το πρώτο βίντεο που δημοσίευσε, ο Velásquez είχε πάνω από 100.000 ακολούθους και ζει πλέον από τα έσοδα που του φέρνουν οι διαφημίσεις από τα διαδικτυακά του βίντεο. Το εισαγωγικό στα βίντεο του απεικονίζει μια σφαίρα να κινείται σε αργή κίνηση.

«Μπορεί να φαίνεται σαν να προσπαθώ να ωραιοποιήσω το έγκλημα αλλά η αλήθεια είναι ότι το κάνω για να προσελκύσω τους νέους ανθρώπους» δηλώνει ο Velásquez, και συνέχισε: «Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον θάνατο». Στόχος του, όμως, είναι όχι να προσελκύσει τους νέους στο έγκλημα αλλά να τους απωθήσει. Τυπικά, ο «Popeye » καταδικάστηκε μόνο για μια δολοφονία, αυτή του προεδρικού υποψήφιου Luis Carlos Galán το 1989. Ο ίδιος, όμως, έχει ομολογήσει ότι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους αλλά και για την βόμβα που τοποθετήθηκε σε αεροπλάνο της εταιρίας Avianca με 150 επιβάτες που συνετρίβη το 1989.

Ο αδελφός ενός δολοφονημένου αστυνομικού ρώτησε τoν Velásquez αν σκοπεύει να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων του. «Αυτή είναι μια επώδυνη ερώτηση για εμένα» απάντησε ο καταδικασμένος δολοφόνος, και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό για εμένα να επικοινωνήσω μαζί σου ώστε να ζητήσω συγχώρεση πρόσωπο με πρόσωπο και να αναλάβω τις ευθύνες μου».

Ο ΕPablo Escobar είναι κομμάτι της ζωής του Velásquez και δεν το αρνείται. Σε κάποιο βίντεο μιλάει με ιδιαίτερη αγάπη για τη ζωή του δίπλα στον «βαρόνο» της κοκαΐνης. Όμως φροντίζει, να τονίσει ότι όλα όσα έκανε ο Escobar ήταν λάθος. «Είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές να μην “κολλήσουν” με τον Escobar ή με εμένα. Δεν πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση. Υπήρξαμε εγκληματίες» ανέφερε στην αφήγησή του.

Εύλογα, το διαδικτυακό αυτό κανάλι έχει αναστατώσει ιδιαίτερα τις οικογένειες των θυμάτων του Velásquez. «Για εμάς είναι κόλαφος να παρουσιάζεται τώρα σαν ειδικός, σαν σύμβουλός όταν δεν έχει δείξει μετάνοια για όλα όσα μας έκανε» δήλωσε ο Gonzálo Rojas, γιος ενός από τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης 203 της Avianca. «Έγινε διάσημος λόγω των εγκλημάτων του» συνέχισε ο Rojas, εμφανώς ενοχλημένος και πικραμένος.

Ο «ΠPopeye » απαντά: «Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο τα χρήματα που βγάζω είναι “καθαρά”»…

Δημοφιλή