Παρουσιάστηκε η εφαρμογή κινητού για τη «Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανίων και την Εβραϊκή Κληρονομιά της Κρήτης»

Παρουσιάστηκε η εφαρμογή κινητού για τη «Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανίων και την Εβραϊκή Κληρονομιά της Κρήτης»
Facebook/Συναγωγή/Synagogue Etz Hayyim

Οι Πρεσβείες του Καναδά και του Ισραήλ έχουν την χαρά να παρουσιάσουν το app κινητού τηλεφώνου για την "Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανιών και την Εβραϊκή Κληρονομία της Κρήτης." Η τουριστική αυτή εφαρμογή θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο, δίνοντας στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την πλούσια ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Χανίων και της Κρήτης.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά με την υποστήριξη των Πρεσβειών του Καναδά και του Ισραήλ σε συνεργασία με την Συναγωγή Ετς Χαγίμ. Θα παρουσιαστεί επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην συναγωγή στα Χανιά στις 14 Ιουνίου με την συμμετοχή τοπικών πολιτικών παραγόντων, μελών της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας και εκπροσώπων των Πρεσβειών του Καναδά και του Ισραήλ.

Οι Εβραϊκές Κοινότητες της Κρήτης έχουν ιστορία 2.300 ετών. Αναπόφευκτα αυτές οι κοινότητες ωφελήθηκαν, αλλά και υπέφεραν, από τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της απομόνωσής του. Υπό από την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Οθωμανών, οι Εβραϊκές αυτές κοινότητες ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα από τα αρχαία χρόνια όπως επίσης ενσωμάτωσαν σε κάποιο βαθμό τον πλούσιο πολιτισμό των Σεφαραδιτών Εβραίων που είχαν διασκορπιστεί σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μετά τον 15ο αιώνα.

Οι Εβραϊκές Κοινότητες της Κρήτης δέχθηκαν καταστροφικό πλήγμα κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν οι Ναζιστές κατακτητές κατέστρεψαν την Εβραϊκή Κοινότητα Χανίων. Τον Μάιο 1944, οι Ναζί συγκέντρωσαν περίπου 300 Εβραίους από τα Χανιά και άλλα μέρη της Κρήτης. Μαζί με κάποια μέλη της Ελληνικής Αντίστασης και μερικούς Ιταλούς, τους έβαλαν σε ένα πλοίο και το βύθισαν ανοικτά της Κρήτης. Μέχρι το τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν καταστραφεί στην Κρήτη πέντε συναγωγές μαζί με τα κοιμητήρια και σχολεία των Εβραίων. Μόνο η βεβηλωμένη Συναγωγή Ετς Χαγίμ παρέμεινε ως μαρτυρία της Εβραϊκής ζωής στην Κρήτη. Η Συναγωγή παρέμεινε κατεστραμμένη μέχρι να αρχίσουν εργασίες αναστήλωσης της το 1996, ενώ ξανάνοιξε το 1999. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για Εβραίους και άλλους επισκέπτες στην Κρήτη απ' όλον τον κόσμο.

Η νέα εφαρμογή θα δώσει στους χρήστες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την Συναγωγή Ετς Χαγίμ και την πλούσια κληρονομία των Εβραίων της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Νέων Μέσων στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, έχει αναπτύξει σειρά εφαρμογών για να προωθήσει τον πολιτισμό, την ιστορία και τον τουρισμό της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και εφαρμογές για την ιστορία των Εβραϊκών Κοινοτήτων. Το Εργαστήριο Νέων Μέσων έχει ήδη αναπτύξει εφαρμογές για την ιστορία των Εβραϊκών Κοινοτήτων των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν αυτές τις εφαρμογές οι οποίες τους δίνουν την δυνατότητα να περιηγηθούν μόνοι τους στην ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS. Πρόκειται για τις πρώτες εφαρμογές του είδους τους που προωθούν την πλούσια ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας.

Δημοφιλή