Ο πρόεδρος Ομπάμα και η Γερουσιαστής Γουόρεν στηρίζουν επίσημα την Κλίντον

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η Γερουσιαστής Γουόρεν στηρίζουν επίσημα την Κλίντον
Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a presidential primary election night rally, Tuesday, June 7, 2016, in New York. (AP Photo/Julio Cortez)
Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a presidential primary election night rally, Tuesday, June 7, 2016, in New York. (AP Photo/Julio Cortez)
ASSOCIATED PRESS

Tο τελευταίο 24ωρο η πολιτική δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον ενισχύθηκε από την επίσημη έκφραση της υποστήριξης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πρόσωπό της, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σ' ένα βίντεο το οποίο ανάρτησε στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον, τη χαρακτήρισε ως την πιο κατάλληλη υποψήφια για την αμερικανική προεδρία που υπήρξε ποτέ. “Θέλω εσείς που ήσασταν από την αρχή μαζί μου σε αυτό το θαυμαστό ταξίδι να γνωρίζετε πρώτοι, ότι είμαι μαζί της. Είμαι ενθουσιασμένος κι ανυπομονώ ν' αναλάβω δράση στην προεκλογική της εκστρατεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υπέρ της Κλίντον σύμφωνα με το BBC.

Τέτοιες ημέρες το 2008, η Κλίντον είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από την προεκλογική της εκστρατεία, εκδηλώνοντας την πολιτική υποστήριξή της στην προεδρική υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα.

Η πολιτική στήριξη του Ομπάμα “είναι για μένα τα πάντα” δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον λίγο αργότερα στο πρακτορείο Reuters. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καλή ποιότητα του βίντεο στο οποίο ο Ομπάμα εκφράζει την υποστήριξή του στη Χίλαρι δηλώνει ότι έτυχε τεχνικής επεξεργασίας ημερών. Οι πιο σχολαστικοί αναφορικά με τις ενδυματολογικές επιλογές του Αμερικανού προέδρου παρατήρησαν ότι ο Ομπάμα φοράει στο βίντεο αυτό τη γραβάτα που φορούσε την Τρίτη. Την ημέρα αυτή είχε τηλεφωνήσει τόσο στη Χίλαρι Κλίντον, όσο και στον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, ενώ διαφαινόταν πλέον ότι αυτή προκρίνεται για το προεδρικό χρίσμα.

Στο μεταξύ, η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστήριξε επίσημα τη Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Είμαι έτοιμη να μπω στη μάχη και να αγωνιστώ με όλη μου την καρδιά για την Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα φτάσει ποτέ στον Λευκό Οίκο”, δήλωσε η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο MSNBC.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία για τους προκριματικούς που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα χαλαρώνοντας τον πολιτικό τόνο της αντιπαράθεσης που μέχρι σήμερα είχε με την Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί της, προκειμένου να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιγράφοντας τον Σάντερς

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Τραμπ προχωράει σε μια προεκλογική καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων, όχι τόσο για τα χρήματα, όσο για την οργάνωση και λειτουργία του προεκλογικού μηχανισμού του. Τον τελευταίο καιρό έχουν εκφραστεί φόβοι ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δε διαθέτει τον κατάλληλο προεκλογικό μηχανισμό, που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει τη νίκη κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Ο μηχανισμός συλλογής οικονομικών συνδρομών του Τραμπ ενεργοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο ξενοδοχείο “Four Seasons” στη Νέα Υόρκη. “Η συζήτηση είχε παραδοσιακό τόνο, καθώς υπάρχουν σκέψεις για να υπάρχει δυνατότητα δωρεάς 1,2 ή 20 δολαρίων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα λαϊκό κίνημα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της καμπάνιας για τη χρηματοδότηση του Τραμπ στο Τέξας, Γκέιλορντ Χιούι.

Ο συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς κατέγραψε ρεκόρ χορηγιών, συγκεντρώνοντας 210 εκατομμύρια δολάρια, μέσω περισσότερων από 7,4 εκατ προσωπικών συνδρομών, με τη μέση συνδρομή-χορηγία να κυμαίνεται στα 27 δολάρια.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ φαίνοντα πρόθυμοι να διαθέσουν 1, 5 ή 20 δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε μία έρευνα που έκανε το Reuters τον Μάιο, οι υποστηρικτές του Τραμπ δήλωναν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν προσωπικά στην καμπάνια του.

Προσωπικές επιθέσεις... χαμηλού οικονομικού κόστους

Πολλοί χορηγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την αργοπορία έναρξης της καμπάνιας χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Συνήθως μια τέτοια εκδήλωση όπως η χθεσινή πραγματοποιείται δύο χρόνια νωρίτερα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου, κυρίως για οργανωτικούς λόγους. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις οργανωτικές δομές της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση ποσού 1 δισεκ. δολαρίων πριν από το Νοέμβριο. Στο σημείο αυτό, ο Τραμπ υστερεί πρακτικά έναντι της Χίλαρι Κλίντον, η προεκλογική εκστρατεία της οποίας έχει σχεδιαστεί σχολαστικά στην κάθε κίνησή της στην αναζήτηση χορηγιών πετυχαίνοντας οικονομικούς στόχους, πριν από τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων που είχαν αρχικά τεθεί.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κόρεϊ Λεβαντόφσκι δήλωσε στο Reuters ότι δε βλέπει κανένα λόγο για την προεκλογική εκστρατεία να συγκεντρώσει το παραπάνω ποσό, καθώς ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει τη χαμηλή κόστους προεκλογική εκστρατεία, που έκανε μέχρι τώρα. Στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα, μέσω των προσωπικών επιθέσεων που κάνει ο ίδιος στους αντιπάλους του. Το οικονομικό ύψος αυτών των δωρεάν τηλεοπτικών παρουσιάσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 5 δισεκ δολάρια μέχρι το Νοέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές των ΜΜΕ από την mediaQuant, που επισημαίνει ότι το οικονομικό αυτό κεφάλαιο που αντιστοιχεί στις δωρεάν τηλεοπτικές παρουσιάσεις είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο της Χίλαρι Κλίντον.

Ενισχυμένη η Κλίντον έναντι του Τραμπ

Η έρευνα για τη διαχείριση των εμπιστευτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον συνεχίζεται με τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών να συγκλίνουν στον καταλογισμό εσφαλμένων αποφάσεων κι ενεργειών από την πλευρά της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, η επίσημη υποστήριξη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και οι κοινές προεκλογικές εμφανίσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν και πρακτικά την προεκλογική παρουσία της. Η Κλίντον θα έχει στο πλευρό της έναν εν ενεργεία πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και οικονομικά σκάνδαλα, ενώ έχει ακόμη υψηλή δημοτικότητα κι ενεργούς υποστηρικτές.

Προς την ίδια κατεύθυνση η ενεργή υποστήριξη της Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών προσέλκυσης ψηφοφόρων από τον Μπέρνι Σάντερς. Μια τέτοια εξέλιξη είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους με μεγάλη κινητικότητα, ενέργεια και κοινωνική δράση, που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων.

Η διάθεση συνεργασίας του Μπέρνι Σάντερς προς τη Χίλαρι Κλίντον επιβεβαιώνει την πολιτική στόχευσή του, για έναν ενισχυμένο ρόλο στην πλατφόρμα ιδεών και πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ίσως και σε κομβικές αποφάσεις της διακυβέρνησης Κλίντον. Κατά μία διάσταση, η συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να ωφελήσει την Κλίντον, καθώς συντηρεί στην παρούσα φάση την κινητικότητα των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, που μπορούν να ενεργοποιηθούν ολικά στο πλαίσιο της γενικής προεκλογικής εκστρατείας κατά του Τραμπ, αφού προηγηθεί το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν πρακτικό λόγο, αυτόν των δωρεάν τηλεοπτικών παρουσιάσεων, προκειμένου να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις που του εξασφαλίζουν τηλεθέαση, αλλά και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, όπως και 24ωρη παρουσίαση στο Διαδίκτυο. Σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου ν' ανταποκριθεί στις προεκλογικές κινήσεις του καλοστημένου προεκλογικού μηχανισμού της Κλίντον, ο Τραμπ έχει ουσιαστική ανάγκη από τη συνεργασία του με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η απαίτηση αυτή της προεκλογικής του εκστρατείας τον υποχρεώνει να γίνει περισσότερο προεδρικός κι άρα να έρθει πιο κοντά στις παραδοσιακές θέσεις των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, θα δεχτεί ισχυρή πίεση για τη ρύθμιση οργανωτικών ζητημάτων όσο πλησιάζουμε προς την 8η Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή