Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Πούτιν- Γιούνκερ στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα

Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Πούτιν- Γιούνκερ στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Επιβεβαιώνοντας το πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν για την ερχόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος είπε ότι ο Γιούνκερ, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, θα παραστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη και την Παρασκευή και ότι όσο είναι εκεί, θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν από τον Νοέμβριο του 2014.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ε.Ε. είναι τεταμένες από την κρίση της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και τη ρωσική στήριξη στους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία. Αμοιβαίες κυρώσεις είναι σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια.

Ο Γιούνκερ έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ των καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία και είπε τον Οκτώβριο πως η πολιτική της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα έπρεπε να «υπαγορεύεται» από την Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος είπε πως ο Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει πως η επίσκεψή του στη Ρωσία δεν θα άλλαζε τη στάση της Ε.Ε.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δοκιμάσουμε, τουλάχιστον σε οικονομικά θέματα, να προσεγγίσουμε τη Ρωσία» είπε ο Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα μαλακώσουν οι ευρωπαϊκές θέσεις στην Αγία Πετρούπολη».

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Γιούνκερ στην ετήσια, υπό την αιγίδα του Κρεμλίνου, υψηλού προφίλ συνάντηση προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής και της πολιτικής σκηνής προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ κάποιων Ευρωπαίων που φοβούνται πως η αποφασιστικότητα για τη διατήρηση των κυρώσεων για την Ουκρανία μειώνεται.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επεσήμαναν πως αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και υπουργοί, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επισκέφθηκαν τη Ρωσία μέσα στο περασμένο έτος.

Δημοφιλή