Το σπήλαιο που «γέννησε» τον μύθο των Πυλών του Άδη: Περιήγηση του National Geographic στο σπήλαιο Αλεπότρυπα

Το σπήλαιο που «γέννησε» τον μύθο των Πυλών του Άδη: Περιήγηση του National Geographic στο σπήλαιο Αλεπότρυπα

Όταν σκέφτεται κανείς τον Άδη σε σχέση με (πραγματικές) γεωγραφικές τοποθεσίες, το μυαλό πάει συνήθως στον ποταμό Αχέροντα και τα Ύδατα της Στυγός- ωστόσο, το σπήλαιο που πιθανώς να «γέννησε» τον μύθο του αρχαιοελληνικού Κάτω Κόσμου και των Πυλών του βρίσκεται πολύ πιο νότια, στη Μάνη.

Πρόκειται για το σπήλαιο Αλεπότρυπα, στον κόλπο του Διρού. Βρέθηκε το 1958 και είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια του Διρού. Είναι μεγάλο, με ευρύχωρες αίθουσες και δαιδαλώδεις διαδρόμους, συνολικού μήκους 280 μ., ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται λίμνη με πόσιμο νερό.

Η ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο άρχισε το 1970 και έφερε στο φως ευρήματα από τη Νεώτερη και Τελική Νεολιθική Εποχή (έως το 3000 π.Χ., περίπου), καθώς και λιθόστρωτα δάπεδα, εστίες και λάκκους αποθήκευσης. Επίσης, έχει βρεθεί πλούσιο ανθρώπινο οστεολογικό υλικό (αντιστοιχεί σε περίπου 150 σορούς), οδηγώντας στο συμπέρασμα της συνεχούς χρήσης του σπηλαίου ως κατοικίας, αποθήκης αγαθών, εργαστηρίου οικιακών δραστηριοτήτων και χώρου ταφής.

Αφιερωματικό βίντεο – μίνι ντοκιμαντέρ για την Αλεπότρυπα δημιούργησε το National Geographic.

Δημοφιλή