Εκεί που δακρύζει ο σχίνος: Τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου στα Μαστιχοχώρια

Εκεί που δακρύζει ο σχίνος: Τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου στα Μαστιχοχώρια
Μουσείο Μαστίχας Χίου/Facebook

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Πέραν τούτου αναδεικνύει μια πραγματικώς πρωτοποριακή αρμονική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, και δη σε μιαν εξαιρετικώς κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, πρωτίστως δε για την Χίο και τους κατοίκους της επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας σήμερα, Σάββατο, το Μουσείο.

Διαβάστε επίσης:

Μουσείο Μαστίχας: Τι θα δουν οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Πυργί της Χίου; - Φωτογραφίες

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές (οι ιδέες) είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στους αγώνες για την Ελευθερία, ιδίως δε του αγώνα και της μαρτυρικής τους θυσίας - απτού, δυστυχώς, δείγματος της τουρκικής θηριωδίας - κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας τον Μάρτιο - Απρίλιο του 1822 καθώς και στο εμπορικό δαιμόνιο και τα μαστιχοχώρια του νησιού.

Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επισήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως αυλών αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό. Επισήμανε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των παραγωγών ώστε η παραγωγή της να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου ανέφερε ότι το δίκτυο των 8 μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9 (με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα) υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και ποτέ να μην τα παρατάμε είπε χαρακτηριστικά.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στα εγκαίνια του Μουσείου παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης παραβρέθηκαν πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στελέχη της Τράπεζας κα.

Δημοφιλή