ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2016 17:14 EEST

Η πρώην Μις Τουρκία που καταδικάστηκε για προσβολή του Ερντογάν καταγγέλλει: «Θέλει να κάνει τη χώρα Ιράν»

S. Alemdar via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 07: Merve Buyuksarac is seen backstage at the Gizia show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 7, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by S. Alemdar/Getty Images for Maybelline)

Καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση για μια αναδημοσίευση από το... Instagram, ένα σατιρικό ποίημα για τον «σουλτάνο». Η καταδίκη ήταν ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή, για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, πλέον είναι μια από τις περίπου 2.000 «αντιφρονούντες» που βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες στο εδώλιο των τουρκικών δικαστηρίων με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο λόγος για την πρώην Μις Τουρκία, Μερβέ Μπουγιουκσαράτς.

Τώρα η 27χρονη Μπουγιουκσαράτς επανέρχεται στο θέμα με συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής, κατηγορώντας τη Άγκυρα ότι «στόχος είναι η χώρα να γίνει αυταρχική σαν το Ιράν» και τονίζει ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Οι δικαστές πάνε διακοπές με τον πρόεδρο».

«Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική υπό τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι στόχος τους είναι να κάνουν την Τουρκία όπως το Ιράν», λέει χαρακτηριστικά η ίδια αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να δει την αναστολή της να αίρεται εάν «ξανα-προσβάλει» τον πρόεδρο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πριν από χρόνια ο Ερντογάν είχε διαβάσει ένα ποίημα για το οποίο η τότε κυβέρνηση τον είχε στείλει στη φυλακή. Έκτοτε, αυτός πάντοτε έλεγε ότι "εάν μια μέρα εκλεγεί, δεν πρόκειται να αφήσει τον λαό της Τουρκίας να ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις...". Κι όμως, σήμερα κάνει ακριβώς τα ίδια. Τι μεγάλη ειρωνεία;», σημειώνει επίσης. Δυστυχώς σήμερα στην Τουρκία είναι σχεδόν αδύνατο να μιλάει κανείς για δημοκρατία και ελευθερία».

Σύμφωνα με την Μπουγιουκσαράτς τα ξένα ΜΜΕ δεν λένε ψέματα για το τι συμβαίνει στην Τουρκία. «Τα ξένα ΜΜΕ γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Τουρκία πολύ καλύτερα από τους Τούρκους πολίτες, ασκούν κριτική εύκολα και δεν λένε ψέματα. Ακόμη κι εγώ βλέπω πλέον CNN και BBC για να μάθω τι γίνεται στη χώρα μου», αναφέρει και επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα της φοβούνται.

Καταγγελτική ήταν και όσον αφορά στη θέση των γυναικών, λέγοντας ότι σε διάστημα 12 ετών, τα εγκλήματα κατά των γυναικών (δολοφονίες, βιασμοί, κακοποίηση κ.α.) αυξήθηκαν κατά 1.400% στη χώρα. «Η κυβέρνηση έχει αλλάξει τη νομοθεσία πολλές φορές. Έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει δικαιώματα στον βιαστή».