ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2016 12:41 EEST | Updated 11/06/2016 12:41 EEST

Δεκατρείς Νομπελίστες κατά του Brexit

pidjoe via Getty Images
EU cake winner vs Great Britain cake isolated on white.

Δεκατρείς Βρετανοί Νομπελίστες προειδοποίησαν ότι μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα.

Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Daily Telegraph οι επιστήμονες εκτιμούν ότι "η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα" στη Βρετανία.

"Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας" τονίζουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

"Οι διαβεβαιώσεις εκείνων που τάσσονται υπέρ του Brexit ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει το κενό (σ.σ. της χρηματοδότησης) είναι αφελείς", συνεχίζουν, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του βρετανικού ΑΕΠ που προορίζεται για την έρευνα βρίσκεται ήδη "πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ".

Μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB που διενεργήθηκε για τη διαδικτυακή εφημερίδα The Independent δείχνει ότι το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του Brexit και μόνο το 45% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.