ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/06/2016 05:24 EEST | Updated 11/06/2016 08:01 EEST

Μάρδας: Πρόβλεψη για επενδύσεις από μετανάστες στον νέο επενδυτικό νόμο

Eurokinissi

Στον νέο επενδυτικό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες, ώστε να διευκολύνονται και να επενδύουν στην Ελλάδα δήλωσε στο Mega ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του στο παρελθόν.

Περί των δηλώσεων Σπίρτζη για το Ελληνικό, είπε ότι ο διάλογος και οι όποιες συζητήσεις είναι θεμιτές, γιατί έτσι βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο η κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από συγκεκριμένα θεσμικά όργανα.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι με την επένδυση του Ελληνικού η κυβέρνηση στέλνει δύο μηνύματα, από τη μία πλευρά κλείνει τις εκκρεμότητες από το παρελθόν και από την άλλη «διαπραγματεύεται με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο και βελτιώνει όρους προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ή αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας που φαινόταν δύσκολο να γίνουν». Ο ίδιος, όπως είπε, είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα στο Ελληνικό, αλλά όπως ανέφερε είχε ήδη διαμορφωθεί μία διακήρυξη και η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο παρά μόνο βελτιώνοντας τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης».

Σημειώνεται πως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύρη Καρακώστα, παραδέχτηκε πως το Ελληνικό δόθηκε φτηνά, αλλά είπε ότι «δεν το δώσαμε εμείς, το έδωσαν οι προηγούμενοι».

Περί ελληνικού «Νταβός»

Για ένα εγχείρημα μοναδικό που ετοιμάζεται στη χώρα μας, έκανε λόγο ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του αποκαλούμενου «ελληνικού Νταβός» στην Αιγιαλεία. Όπως υπογράμμισε, η διαδικασία γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα, «καθώς είναι κάτι που για πρώτη φορά το έχουμε στα χέρια μας».

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές σε εθελοντικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αυτού του νησιού χωρίς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού και το ΕΣΠΑ, αλλά με τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών. Ήδη ορισμένα από τα κράτη στα οποία έγινε η παρουσίαση, όπως τόνισε, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μάνατζμεντ να μην το έχει το κράτος, ώστε η επένδυση να προχωρήσει γρήγορα.