ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/06/2016 06:49 EEST | Updated 11/06/2016 06:49 EEST

Τα «καυτά» ερωτήματα για το θάνατο Μαυρίκου

Eurokinissi

Tα πιο ακραία σενάρια για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό, όπως αυτό με θύμα τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας.

Μπορεί κάποιος να προκάλεσε δολιοφθορά στα σωληνάκια καυσίμου; Μπορεί κάποιος να είχε πρόσβαση στο τζιπ μάρκας Πόρσε Καγιέν στο γκαράζ της οικίας του εκδότη; Μπορεί να προηγήθηκε κάποιο παθολογικό επεισόδιο; Μπορεί κάποιο σκεύασμα που κατανάλωσε να του προκάλεσε κακό;

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα εξετάζονται σοβαρά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τις εκθέσεις του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων με τις χημικές αναλύσεις και της αυτοψίας του χώρου του περιστατικού.

Από τα πρώτα στοιχεία αυτών των εκθέσεων δεν προκύπτουν ευρήματα εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού.

Αναμένεται να οριστεί πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ. και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε ενδεχόμενο δολιοφθοράς, παρέμβαση στα σωληνάκια καυσίμου ή τεχνικό πρόβλημα που να προκάλεσε την φωτιά. Αν δεν μπορέσουν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα οι τεχνικοί και οι πραγματογνώμονες τότε θα κληθεί και υπεύθυνος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η φωτιά ήταν η αιτία θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των ιατροδικαστών. Εκτιμήσεις γίνονται για το αν υπήρχε ζαλάδα, προσωρινή αδιαθεσία, απώλεια αισθήσεων ή υπόταση του οδηγού πριν το θάνατό του.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν την περίπτωση να υπήρξε φωτιά, οι αναθυμιάσεις της οποίας επέφεραν έντονη δυσφορία στον Παναγιώτη Μαυρίκο, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση-σύρσιμο στο τσιμεντένιο διάζωμα και στη συνέχεια την μεγάλη διαρροή καυσίμου και ταχεία ανάφλεξη του οχήματος. Τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί συγκλίνουν περισσότερο στην εκδοχή του δυστυχήματος.

Ένα πεντακάθαρο βίντεο από τις κάμερες της Αττικής Οδού και η καταγραφή 1,5 λεπτού των κρίσιμων στιγμών συνηγορεί και αυτό στην περίπτωση του δυστυχήματος. Στις 14:48 οι κάμερες που βρίσκονται στην γέφυρα του κόμβου της Μεταμόρφωσης εντοπίζουν το όχημα του Παναγιώτη Μαυρίκου να κινείται στην μεσαία λωρίδα του ρεύματος προς Ελευσίνα. Κάποια στιγμή το όχημα, μεταξύ των κόμβων Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, ελαττώνει ταχύτητα, κινείται λοξά και μπαίνει στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας, παρατηρείται ένας μικρός ελιγμός, το όχημα προσκρούει «ομαλά» στο διάζωμα, σέρνεται περίπου 10 μέτρα πάνω σε αυτό και στη συνέχεια ακινητοποιείται. Διακρίνονται οι προσπάθειες του άτυχου οδηγού να ανοίξει την πόρτα του η οποία όμως ανοίγει ελάχιστα, 10 περίπου εκατοστά, καθώς έχει φρακάρει στο τσιμεντένιο διάζωμα. Υπάρχουν κάποιες θολές εικόνες ότι προσπαθεί να βγει από την πλευρά του συνοδηγού αλλά δεν τα καταφέρνει καθώς το όχημα έχει τυλιχθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες.

Οι έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά και τον θάνατο του 42χρονου εκδότη εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να εξαλειφθούν ή να επιβεβαιωθούν οι όποιες υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας. Γι αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή στον τόπο του περιστατικού έφθασαν στελέχη του ΤΕΕΜ, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Δίωξης Εκβιαστών, που διεξήγαγαν την πολύκροτη έρευνα σε βάρος του Παναγιώτη Μαυρίκου (και δύο ακόμα δημοσιογράφων) για την υπόθεση εκβίασης της υπαλλήλου της ΕΥΔΑΠ Αμαλίας Κάτζου.

Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αμέσως δόθηκε εντολή την προανάκριση για το συμβάν να αναλάβει το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενώ το αυτοκίνητο οδηγήθηκε με γερανό σε ειδικό θάλαμο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα έκρηξης ή εμπρησμού από αυτοσχέδιους μηχανισμούς. Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν και πυροτεχνουργοί δίχως πάντως -μακροσκοπικά τουλάχιστον- να προκύψουν ίχνη ή ενδείξεις έκρηξης ή ανάφλεξης κάποιου μηχανισμού. Δεν εντοπίστηκαν επίσης, αντίστοιχα ίχνη στο οδόστρωμα, όπως μαύρισμα ή κρατήρας που να επιβεβαιώνουν κάποια έκρηξη.