Το χρονικό της επίθεσης στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε»

Το χρονικό της επίθεσης στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε»

Η αστυνομία την χαρακτηρίζει ως μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Πενήντα άνθρωποι έχασαν βίαια τη ζωή τους ενώ άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Και όλα αυτά, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκέι κλαμπ Pulse. Ο Ομάρ Ματίν (φωτο δεξιά) -που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης της επίθεσης- κρατώντας ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο εισέβαλε στο κλαμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

«Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε»

Λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), στη σελίδα του κλαμπ στο Facebook ανέβασαν το ανατριχιαστικό μήνυμα: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε».

Ακριβώς κάτω από την ανάρτηση ο χρήστης Ricardo J. Negron Almodovar έγραψε μια ώρα μετά:

«Ήμουν εκεί. Ο ένοπλος άνοιξε πυρ περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πίστα και στο μπαρ έπεσαν στο πάτωμα και κάποιοι από εμάς που ήμασταν κοντά στο μπαρ και την πίσω έξοδο, καταφέραμε να βγούμε έξω και απλά τρέξαμε. Έφτασα στο σπίτι μου ασφαλής και εύχομαι όλοι να φτάσουν στα σπίτια τους ασφαλείς».

Όμως πάνω από 100 άτομα δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών υπήρχαν μέσα στο κλαμπ περίπου 320 άτομα.

Για περίπου 3 ώρες ο δράστης κρατούσε ομήρους.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, το FBI, η πυροσβεστική και πυροτεχνουργοί. Περίπου στις 5:00 τα ξημερώματα, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε στο κράνος του κατά την ανταλλαγή πυρών (φωτό).

Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες

Μαρτυρίες

«Το μόνο που έβλεπες ήταν ανθρώπους να τρέχουν και να ουρλιάζουν. Υπήρχαν πτώματα στο πάρκινγκ», είπε ο Christopher Hansen στο CNN. «Ήταν σαν σκηνή ταινίας τρόμου».

Ο Jon Alamo είπε ότι είδε ένα άνδρα να κρατά όπλο και να μπαίνει στον χώρο που βρισκόταν. «Άκουσα 20, 40, 50 πυροβολισμούς», είπε. «Η μουσική σταμάτησε».

Εκπρόσωπος του FBI είπε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με το NBC News, ο δράστης πριν το μακελειό, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Μετά την επίθεση, πολύς κόσμος συνέρρεε για να δώσει αίμα, για τους τραυματισμένους.

Κάποιοι ωστόσο κατήγγειλαν μέσω των social media ότι δεν γίνονταν δεκτοί οι γκέι δότες.

Ο δράστης αναγνωρίστηκε ως ο Ομάρ Ματίν, Αμερικανός αφγανικής καταγωγής. Το MSNBC μετέδωσε ότι ο Ματίν δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, λίγο πριν την επίθεση, ενώ σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκειται στην οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Ο πατέρας του, Μιρ Σεντίκε, υποστήριξε ότι η επίθεση «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία». Ο γιος του, είπε είχε εξοργιστεί γιατί πριν από λίγο καιρό είχε δει δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.

Επίθεση Φλόριντα ΗΠΑ - Το χρονικό

Δημοφιλή