Αυτοί είναι οι πιο δύσκολοι αλλά και πιο όμορφοι (υπέρ) μαραθώνιοι αγώνες δρόμου στον πλανήτη

Και πήγατε και τρέξατε τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και, παρά την ταλαιπώρια (ο τόνος πάντα στο «ω») και την απελπισία και την εξαθλίωση που βιώσατε, ήταν η καλύτερη απόφαση που είχατε πάρει ποτέ. Για αυτό αποφασίσατε να τρέξετε και στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης. Και μετά λέτε, ας δω πώς είναι οι Μαραθώνιοι στο εξωτερικό, και πήγατε στον Μαραθώνιο του Παρισιού. Και μετά δοκιμάσατε και αυτόν του Αμβούργου.

Μπορεί να έχετε τρέξει δεκάδες Μαραθώνιους, μπορεί και λιγότερους, το πιο πιθανό όμως είναι πως δεν έχετε τρέξει ποτέ Μαραθώνιο δίπλα σε καμηλοπαρδάλεις και λιοντάρια. Ή δεν έχετε διασχίσει ποτέ, τρέχοντας, τις χιονισμένες κορυφές του Αρκτικού Κύκλου. Και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχετε πάρει ποτέ μέρος σε Μαραθώνιο που πραγματοποιείται σε ένα μέρος που ονομάζεται Κοιλάδα του Θανάτου.

Αν αγαπάτε το τρέξιμο και είστε ανοιχτοί στις προκλήσεις, σωματικές και ψυχολογικές, υπάρχει ένας Μαραθώνιος για εσάς σε κάποιο σημείο του κόσμου που θα σας ωθήσει στα άκρα και ταυτόχρονα θα σας χαρίσει την πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής σας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους πιο όμορφους, εντυπωσιακούς αλλά και αρκετά δύσκολους Μαραθώνιους του πλανήτη -η απόφαση για το αν θα τολμήσετε να συμμετέχετε σε έναν από αυτούς, είναι αποκλειστικά δικιά σας.

Διεξάγεται κάθε Ιούνιο στην Νότιο Αφρική, στη καρδιά της αφρικανικής σαβάνας. Οι δρομείς τρέχουν ανάμεσα σε άγρια ζώα (άλλωστε το Big Five στον τίτλο αναφέρεται στο: Ελέφαντας, Ρινόκερος, Βούβαλος, Λιοντάρι, Λεοπάρδαλη), χωρίς ποτάμια ή φράχτες να παρεμβάλλονται ανάμεσα στους μεν και τους δε, κάτι που σίγουρα σε ωθεί να τρέξεις γρηγορότερα.

Οι δρομείς διανύουν μια απόσταση 217χλμ. που ξεκινά από τα 85μ. υπό το επίπεδο της θάλασσας, στο λεκανοπέδιο Badwater της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και ολοκληρώνεται στα 2548μ. στο σημείο Whitney Portal του όρους Whitney. Αν η απόσταση δεν ήταν αρκετά δύσκολη από μόνη της, ο αγώνας διεξάγεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου, όταν και οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες και οι θερμοκρασία ξεπερνά τους 49°C ακόμα και υπό σκιά.

Εδώ μπορεί να μην έχουμε τεράστιες αποστάσεις και θανατηφόρα ζέστη, έχουμε όμως 42χλμ (ή 21χλμ ή το «Fun Run», όπως αποκαλείται, των 8.5χλμ για τους πιο χαλαρούς δρομείς) πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, το Μέγα Σινικό Τείχος. Ο αγώνας πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Μαΐου κάθε χρόνου, αλλά μην περιμένετε μια εύκολη διαδρομή.

Πίσω στους ultramarathons και έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς. Ο συγκεκριμένος αγώνας δρόμου πραγματοποιείται στο Grand Canyon, καλύπτει 273χλμ., χωρίζεται σε 6 μέρη, διαρκεί μια εβδομάδα και οι δρομείς πρέπει να κουβαλούν μαζί τους το φαγητό, το νερό και ό,τι άλλο χρειάζονται καθώς η διοργάνωση προσφέρει μόνο κάποιους σταθμούς με νερό. Σε περίπτωση που σας κίνησε το ενδιαφέρον ή απλά είστε (ρομαντικά) τρελοί, διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Γνωστός και ως «Μαραθώνιος της Άμμου» ή Sahara Marathon, έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου του κόσμου. Και όχι άδικα. Ο Μαραθώνιος αυτός διαρκεί 6 ημέρες, καλύπτει 251χλμ κατά μήκος της ερήμου Σαχάρα όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 50°C, χωρίζεται σε 6 μέρη και οι δρομείς πρέπει να κουβαλούν πάνω τους ό,τι χρειάζονται εκτός από νερό -το οποίο παρέχεται. Λαμβάνει χώρα κάθε Απρίλιο.

Λέγεται πως είναι ο «πιο όμορφος» μαραθώνιος του κόσμου, καθώς έχει ως φόντο το μαγευτικό φυσικό σκηνικό του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Μπορείτε να διαλέξετε από δύο αποστάσεις, αυτής των 56χλμ. και αυτής των 21χλμ. Πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο.

Αν θέλετε να παίξετε με τα σωματικά και ψυχικά σας όρια (γιατί, γιατί όχι;) αυτός ο Μαραθώνιος λαμβάνει χώρα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, μέσα σε αποπνικτική υγρασία και πάνω σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τερέν -αυτό της ζούγκλας. Χωρίζεται σε τρεις διαδρομές από τις οποίες μπορεί να διαλέξει κάποιος, αυτή του κλασικού μαραθωνίου (42χλμ.), αυτή των 127χλμ. (που χωρίζεται σε 4 στάδια/ημέρες) και αυτή των 254χλμ. (που χωρίζεται σε 6 στάδια/ημέρες) και διεξάγεται κάθε Ιούνιο. Απλά να έχετε το νου σας στα ανακόντα και τα πιράνχας και θα είστε μια χαρά.

Τον χαρακτηρίζουν «the coolest marathon on earth» (#διπλής). Μπορεί να αποτελείται από «μόλις» 42χλμ, αλλά λαμβάνει χώρα στο απομονωμένο, αρκτικό τοπίο της Γριλανδία όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -10 έως -15 βαθμούς Κελσίου και το τερέν είναι πιο επικίνδυνο από κάθε άλλο καθώς οι δρομείς τρέχουν, ως επί το πλείστον, πάνω σε χιόνι και πάγο και μέσα από παγετώνες και τούνδρες. Πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο.