Ουγγαρία: Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών πέρα από τα σύνορά της

Ουγγαρία: Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών πέρα από τα σύνορά της
CSONGRAD, HUNGARY - JUNE 9: Refugees try to live under hard conditions in a tent camp as Hungary closes its Serbia and Croatia borders with razor wire fence, near Csongrad, Hungary on June 9, 2016. (Photo by Mehmet Yilmaz/Anadolu Agency/Getty Images)
CSONGRAD, HUNGARY - JUNE 9: Refugees try to live under hard conditions in a tent camp as Hungary closes its Serbia and Croatia borders with razor wire fence, near Csongrad, Hungary on June 9, 2016. (Photo by Mehmet Yilmaz/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ουγγαρία ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα, έναν νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να στέλνει πίσω παράτυπους μετανάστες οι οποίοι κρατούνται σε μια ζώνη μήκους οκτώ χιλιομέτρων που έχει δημιουργηθεί από τον φράκτη που έχει υψώσει η χώρα μέχρι τα νότια σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας επικρίσεις από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ένας φράκτης από συρματόπλεγμα που έχει κατασκευαστεί κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία έχει βοηθήσει ώστε να μειωθεί απότομα η ροή των μεταναστών από τις εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν πέρυσι από τα Βαλκάνια προς τη βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Ωστόσο ένας αριθμός μεταναστών εξακολουθούν σταθερά να φθάνουν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη έχει δημιουργήσει δύο ζώνες τράνζιτ όπου οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

«Ο σκοπός... είναι να επιτραπεί (στις αρχές) να συνοδεύουν πίσω διαμέσου των πυλών του αμυντικού φράκτη πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στην Ουγγαρία και που κρατούνται σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου.

Σέρβοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Μέχρι σήμερα, η Ουγγαρία έχει καταγράψει 19.140 αιτήσεις ασύλου, ενώ περισσότεροι από 14.000 μετανάστες έχουν διασχίσει παράνομα τα νότια σύνορά της, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Ουγγαρία περιόρισε πρόσφατα τον αριθμό των ημερήσιων αφίξεων στη ζώνη διέλευσης στους 30 κατ΄ανώτατο όριο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς. Ο Κόβατς πρόσθεσε πως η Ουγγαρία ακολουθεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία καθώς και τα ουγγρικά πρωτόκολλα υποδοχής.

Το στενό πέρασμα έχει ως αποτέλεσμα μετανάστες να συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στις ζώνες διέλευσης. Οι καταυλισμοί βρίσκονται μεν σε ουγγρικό έδαφος αλλά στη νότια πλευρά του φράκτη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε πως ο νέος νόμος που ενέκρινε το ουγγρικό κοινοβούλιο το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση όσων περιμένουν για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Ο Έρνο Σάιμον, εκπρόσωπος της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Βουδαπέστη, δήλωσε ότι ο νόμος θα αναγκάσει τους μετανάστες να περιμένουν έξω από τις ζώνες διέλευσης και μπορεί να στρέψει πολλούς από αυτούς σε διακινητές.

«Προφανώς, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τις απάνθρωπες συνθήκες στις δύο ζώνες διέλευσης», δήλωσε ο Σάιμον.

Μια άλλη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να κρατήσει τον αριθμό των μεταναστών όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Η συμπρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι Μάρτα Παρτάβι είπε πως, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η αστυνομία θα συνοδεύει τους μετανάστες στην άλλη πλευρά του φράκτη στις ζώνες διέλευσης όπου θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά χωρίς να έχουν βασικές ανέσεις. Με αυτό τον τρόπο οι μετανάστες ουσιαστικά θα "εκδιώκονται" από τη χώρα, είπε.

«Αντί να παρέχει κανονική μεταχείριση και διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ο σκοπός είναι να... μην έχουμε καθόλου αφίξεις αιτούντων άσυλο στην Ουγγαρία», πρόσθεσε η Παρντάβι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή