Ινδική, «ήρεμη», ruderalis: Ποιές οι διαφορές στα είδη της κάνναβης;

Ινδική, «ήρεμη», ruderalis: Ποιές οι διαφορές στα είδη της κάνναβης;
Marijuana plant, Cannabis Background.
Fotmen via Getty Images
Marijuana plant, Cannabis Background.

Η κάνναβη είναι ένα φυτό του γένους των κνιδωτών που χωρίζεται σε τρία είδη, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς την περιεκτικότητά τους σε ορισμένες δραστικές ουσίες. Τα είδη αυτά είναι η κάνναβη sativa (ήρεμη), η indica (ινδική) και η ruderalis. Το γνωστό σε όλους μας χασίς προέρχεται από την ινδική κάνναβη.

Κάνναβη Ruderalis

Η ruderalis εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Σιβηρία, αν και αναπτύσσεται και σε πολλές περιοχές της Ρωσίας.Το συγκεκριμένο είδος έχει χαμηλά ποσοστά της ουσίας Τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σπανίως για ψυχαγωγικούς λόγους. Καθώς όμως είναι πλούσια σε κανναβιδιόλη, χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών. Η κανναβιδιόλη είναι οργανική ένωση που θεωρείται νευροπροστατευτική για τα ζώα και ήδη από το 2005 έχει ξεκινήσει μελέτη για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει τα επιληπτικά σύνδρομα.

Κάνναβη Sativa

Η «ήρεμη» κάνναβη, και συγκεκριμένα οι αναποφλοίωτοι σπόροι της, χρησιμοποιούνται κυρίως για την δημιουργία ενός ελαίου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και σε πολλές βαφές ή βερνίκια. Ακόμα, χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, θρησκευτικούς και ιατρικούς λόγους. Το γνωστό κανναβούρι με το οποίο ταΐζουμε συχνά τα πτηνά που έχουμε στο σπίτι μας παράγεται από το συγκεκριμένο είδος κάνναβης. Συναντάται στην Κολομβία, το Μεξικό και χώρες της νοτιανατολικής Ασίας.

Ινδική Κάνναβη

Η ινδική κάνναβη καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα και καλλιεργείται παραδοσιακά για την παραγωγή χασίς. Η ευφορία της Ινδικής κάνναβης είναι υψηλή και έχει ευεργετικές ιδιότητες, όπως η ανακούφιση του πόνου και η αντιμετώπιση του άγχους, σε αντίθεση με την «ήρεμη» κάνναβη που συχνά θεωρείται ότι προκαλεί «ψυχικά θολούρα». Η ινδική κάνναβη είναι το αγαπημένο είδος για τους καλλιεργητές, λόγω της γρήγορης άνθισής της.

Διαφορές Ινδικής και Sativa Κάνναβης

Ο Αμερικανός βιολόγος Richard Evans Schultes, ο οποίος μελέτησε κυρίως τα παραισθησιογόνα φυτά, περιέγραψε την Ινδική Κάνναβη ως σχετικά κοντό, κωνικό, και πυκνά διακλαδισμένο, ενώ την sativa ως ψηλή και με πιο απλωμένη διακλάδωση.

Εκτός όμως από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, διαφέρουν ως προς και τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, η Ινδική κάνναβη έχει υψηλότερη αναλογία Κανναβιδιόλης/Τετραϋδροκανναβινόλης (CBD/THC) σε σχέση με την Κάνναβη sativa. Γενικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά της ουσίας CBD έναντι της THC σε αναλογία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν άγχος από ότι το αντίστροφο.

Η Κάνναβης sativa είναι γνωστή για την εγκεφαλική ευφορία, ενώ η ινδική για τις καταπραϋντικές επιδράσεις της, που κάποιοι προτιμούν, για νυχτερινή περισσότερο, χρήση της ημέρας. Και οι δύο τύποι χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους.

Κάνναβη και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ολλανδική εταιρεία E-Njoint λάνσαρε ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία οι χρήστες θα μπορούν να γεμίζουν με το δικό τους υγρό κάνναβης ή ξηρό χόρτο. Η εταιρεία λέει ότι το τσιγάρο είναι ακίνδυνο και 100% νόμιμο, καθώς δεν περιέχει THC, καπνό ή νικοτίνη.