GoSeeLeave: Η Μαρία Κριτσιλίγκου ταξιδεύει για να χαρτογραφήσει όσα αγαπά. Και μετά τα μοιράζεται μαζί μας

GoSeeLeave: Η Μαρία Κριτσιλίγκου ταξιδεύει για να χαρτογραφήσει όσα αγαπά. Και μετά τα μοιράζεται μαζί μας
GoSeeLeave

Το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή στο GoSeeLeave -το οποίο ανακάλυψα όπως ανακαλύπτεις σχεδόν όλα τα όμορφα πράγματα στο διαδίκτυο, τυχαία- ήταν το στήσιμό του. Απλό, καθαρό, χωρίς φιοριτούρες, κάτι που δεν συναντάς συχνά σε site που έχουν να κάνουν με το ταξίδι. Το μόνο που παρεμβαίνει στο ασπρόμαυρο μοτίβο του σχεδιασμού είναι οι χρωματιστές καρτέλες της πρώτης σελίδας, οι οποίες σου αποκαλύπτουν τους θησαυρούς που κρύβουν μόλις περάσεις τον κέρσορα από πάνω τους. Πίσω από το μπλε κρύβεται η Λέσβος, πίσω από το κόκκινο ένα χαμάμ στην Αθήνα, πίσω από το βυσσινί η Φλωρεντία, πίσω από το τουρκουάζ το Ρέικιαβικ, πίσω από το μοβ ο Δρόμος του Κέρουακ. Κάθε χρώμα και ένας προορισμός, μια ιστορία, ένα υστερόγραφο, μια φωτογραφία, ένα βιβλίο, ένα βίντεο που σε προσκαλεί να αφήσεις την ασφάλεια του σπιτιού/της καθημερινότητας/της ζωής σου και να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις, να μάθεις, να ανοίξεις το κεφάλι σου και να το γεμίσεις με εικόνες, ήχους, μυρωδιές και βιώματα.

«Ταξιδεύουμε για να βιώσουμε το αίσθημα της πρώτης φοράς. Του πρώτου ραντεβού (...) Δεν έχει να κάνει με τον προγραμματισμό του ταξιδιού. Δεν είναι χαμένοι όλοι όσοι περιπλανώνται. Έχει να κάνει με το ταξίδι ως τρόπο σκέψης. Ταξιδεύουμε για να περιπλανηθούμε, για να βιώσουμε την εκπλήρωση. Ταξιδεύουμε για να μάθουμε, για να ακούσουμε και να μιλήσουμε. Μαθαίνουμε να ακούμε. Μαθαίνουμε να μιλάμε», γράφει η Μαρία Κριτσιλίγκου, ο ιθύνων νους πίσω από το GoSeeLeave, στο manifesto που περικλείει τη φιλοσοφία του site και των ταξιδιών της.

Τι κάνεις, λοιπόν, όταν ανακαλύπτεις έναν άνθρωπο με τόσο αναζωογονητικά φρέσκες και ανοιχτόμυαλες απόψεις για τα ταξίδια, τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις, έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να διαμορφώσει ολόκληρη τη ζωή του γύρω από ένα διαρκές ταξίδι και που, παρεμπιπτόντως, έχει την κατάλληλη αισθητική για να δημιουργήσει ένα χώρο στο διαδίκτυο που δεν «φωνάζει» αλλά σε προσκαλεί διακριτικά να τον εξερευνήσεις και βυθιστείς μέσα του;

Τον γνωρίζεις καλύτερα και φροντίζεις να μάθει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται τη δουλειά του.

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα για το GoSeeLeave;

Πριν κάποια χρόνια επιστρέφοντας στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου βρέθηκα για μεταπτυχιακό, ξεκίνησα κατευθείαν να δουλεύω σε μια εταιρεία.

Κάθε μέρα το ξυπνητήρι χτυπούσε την ίδια ώρα, κάθε μέρα ακολουθούσα την ίδια διαδρομή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάθε μέρα έφτανα σ' έναν ίδιο τόπο, άναβαν τα φώτα το πρωί και έκανα συγκεκριμένα πράγματα. Το απόγευμα ήμουν ελεύθερη να φύγω. Κάθε μέρα εκεί, μέχρι να έρθει ο Αύγουστος και οι μέλισσες και να πάρω την πολυπόθητη άδεια μιας ολόκληρης εβδομάδας για να βρεθώ σ' ένα νησί με πολύ κόσμο.

Κάτι δε μου πήγαινε καλά. Κάτι δε μου ταίριαζε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Αποφάσισα να χαρτογραφήσω όλα όσα αγαπώ και μου αρέσουν χωρίς σαφή στόχο εξ' αρχής. Βάλθηκα να αποδείξω πως η υπευθυνότητα και η δουλειά δεν επιβάλλονται, εμπνέονται.

Έτσι ξεκίνησε το GoSeeLeave, ως μια ιδέα, ως μια μορφή έκφρασης και αναζήτησης της ελευθερίας, ως μια διαδρομή.

Πόσο συχνά ταξιδεύεις και πώς οργανώνεις κάθε ταξίδι σου (οικονομικά, σε σχέση με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου κλπ);

Η επαγγελματική μου διαδρομή στο χώρο της επικοινωνίας πέρασε από διάφορες φάσεις. Σε κάθε φάση κέρδιζα όλο και περισσότερο χώρο, όλο και μεγαλύτερη ευελιξία. Πέρασα γρήγορα στην επικοινωνία στα νέα μέσα, το hype της εποχής και απέκτησα άποψη νωρίς, λόγω τριβής. Κάποια στιγμή βρέθηκα σε μια ταξιδιωτική start-up, όπου εκεί όλα είναι επανάσταση, αυτός είναι και ο λόγος δημιουργίας μιας start up κατ' ουσία. Να ταράξει τα νερά με νέες μεθόδους, άλλες ταχύτητες και πρωτότυπους τρόπους, να βρει λύσεις. Συμπυκνωμένη επαγγελματική εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και άλλη αίσθηση του χρόνου. Μετά από αυτό, ήμουν πια σίγουρη ότι γίνεται να είσαι στο σημείο Α δουλεύοντας για το σημείο Β. Εύκολα! Ιδίως, αν ασχολείσαι και με αντικείμενο που σου αρέσει, εκεί δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος.

Στον τομέα μου, μπορώ να δουλέψω από οπουδήποτε, είτε βρίσκομαι στην Ικαρία, είτε στην Ericeira της Πορτογαλίας. Η φυσική παρουσία δεν αντικαθίσταται, αλλά όλα γίνονται, αν υπάρχει θέληση και αν συνεργάζεσαι με καλούς ανθρώπους που έχουν ανοιχτό μυαλό και εμπιστεύονται.

Παρουσιάζεις πόλεις και χώρες είτε μέσα από φωτογραφίες, είτε από κείμενα-οδηγούς, είτε από αποσπάσματα βιβλίων είτε από όλα μαζί. Πώς επιλέγεις κάθε φορά τον τρόπο παρουσίασης;

Το GoSeeLeave είναι ένα πολύ προσωπικό project. Δοκιμάζω διάφορα και βλέπω που με πάνε. Μου αρέσει η λογοτεχνία, τα ταξίδια, η μουσική, οι άνθρωποι. Ψάχνω λοιπόν αυτά σε κάθε προορισμό και κάπως τα συνθέτω.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του «σωστού ταξιδιώτη», όπως τον έχεις εσύ στο μυαλό σου;

Χαλαρότητα και ευελιξία, είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για να διαχειριστεί κάποιος οτιδήποτε προκύπτει, γενικά. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Ό,τι θέλει όμως ο καθένας, είναι το σωστό, νομίζω. Όλοι ταξιδιώτες είμαστε, σε τελική ανάλυση.

Πες μου πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάποιος για να «εκπαιδευτεί» στην κουλτούρα του ταξιδιώτη.

Θα προσπαθήσω να πω πέντε αγαπημένα μου ταξιδιωτικά βιβλία

  • On the Road - Jack Kerouac
  • The Road to Oxiana - Byron
  • Τα ταξίδια - Μάρκο Πόλο
  • Αόρατες Πόλεις - Ίταλο Καλβίνο
  • Ζορμπάς - Ν. Καζαντζάκης

Ποιος θα είναι πάντα ο αγαπημένος σου προορισμός στον κόσμο και γιατί;

Η Ελλάδα, γιατί όλοι οι προορισμοί καταλήγουν σ' εκείνον που αγαπάς.

Ποια εμπειρία που έζησες σε ταξίδι σου δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Δεν ξεχνώ τους ανθρώπους που μιλάνε στην καρδιά μου, ποτέ. Κι ας μην τους ξαναδώ, υπάρχουν, τους κρατάω. Δεν ξεχνώ ιστορίες.

Ποιο είναι το μέρος που πιστεύεις πως πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε κάποιος στη ζωή του και γιατί;

Αυτό που πιστεύω είναι ότι κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτεται στη ζωή του. Προσωπικά, αδυνατώ να ορίσω ένα και μόνο τέτοιο μέρος.

Πώς έχουν αλλάξει τα ταξίδια σου την εικόνα που έχεις για την Ελλάδα; Υπάρχει κάποια περιοχή στην Ελλάδα που δε θα άλλαζες με κανέναν «εξωτικό» προορισμό;

Η εικόνα μου για την Ελλάδα ακόμα διαμορφώνεται. Διανύω μια ευτυχή περίοδο κατά την οποία η «δουλειά» μου επιτάσσει να ταξιδεύω σε ελληνικά νησιά, τα περισσότερα δεν τα έχω επισκεφθεί ξανά και σοκάρομαι με όσα συναντώ. Οι άνθρωποι κάνουν τα μέρη όμορφα και οι Έλληνες είναι ωραίοι άνθρωποι.

Και πόσο έχει αλλάξει εσένα, ως άνθρωπο, η επαφή σου με τόσους πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς;

Είμαι ίσως πιο δεκτική στη διαφορετικότητα, γιατί έχω ακούσει πολλές προσωπικές ιστορίες και έχω μετακινηθεί αρκετά για να τις καταλάβω.

Τελευταία διαβάζω συνέχεια ειδήσεις του τύπου «παράτησε τη δουλειά του για να ταξιδέψει τον κόσμο». Τι πιστεύεις πως είναι αυτό που ωθεί τον κόσμο σε τόσο ριζικές αποφάσεις και στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη του να επιστρέψει στη φύση και «στα βασικά»; Επίσης, είναι εφικτό αυτό;

Είναι μια τάση, μια κοινωνική αλλαγή, μια εργασιακή επανάσταση. Τα καθιερωμένα ωράρια και το άγχος για κάποιους στέκονται εμπόδιο σε όνειρα. Βέβαια, τα όνειρα χωρίς ξεκάθαρους στόχους και σαφή βήματα μπορεί να σε βγάλουν και εκτός πορείας.

Θέλει περισσότερη δουλειά δηλαδή μια τέτοια απόφαση, δεν είναι «τα παρατάω και ταξιδεύω» γιατί διάβασα ένα άρθρο στο Facebook.

Το θέμα είναι να μην τρέχεις μακρυά από τίποτα, αλλά να αποχωρείς από ότι δεν σε εκφράζει και να δημιουργείς τις συνθήκες για εκείνο που θέλεις. Ό,τι θέλει ο καθένας. Πάντως κάτι τέτοιο, είναι μανιφέστο και η επανάσταση θέλει στομάχι και ηθική. Δεν είναι μια τρέλα, δηλαδή. Δεν θα έπρεπε να είναι.

Ποια είναι τα επόμενα ταξίδια που θα δούμε στο GoSeeLeave; Υπάρχει κάποιος προορισμός-απωθημένο σου;

Θέλω να περάσω χρόνο στην Ελλάδα. Έχω μείνει στην Ελλάδα για να βοηθήσω όπως μπορώ. Θα δείτε αρκετή Ελλάδα και ιστορίες που θα προκύψουν στη συνέχεια.