ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2016 08:35 EEST | Updated 14/06/2016 12:36 EEST

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία

David Mdzinarishvili / Reuters
Hansjoerg Haber, the Head of European Union Observers Mission in Georgia, speaks during an interview with Reuters in Tbilisi December 12, 2009. European Union monitors in Georgia called on Russian forces on Saturday to pull back from a disputed village and warned that detentions on both sides of the de facto border with South Ossetia were raising tension. Haber told Reuters that access to satellite imagery had improved surveillance over South Ossetia, which the unarmed EU monitors are not allowe

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία Χάνσγιεργκ Χάμπερ υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα χωρίς να αναφέρει τον λόγο της παραίτησης.

Ο Χάμπερ είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Τουρκία τη συμφωνία ορόσημο που υπέγραψε με την ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ τον περασμένο μήνα είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει διευκρινίσεις για τα σχόλιά του αυτά.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας.

Στην παραίτηση αναφέρθηκε η Μάγια Κοσίγιαντσις, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, ο πρέσβης Χάνσγερκ Χάμπερ, παραιτήθηκε και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το πόστο του την 1η Αυγούστου. Γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να διοριστεί σύντομα ο νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας», ανέφερε η κ. Κοσίγιαντσις, αποφεύγοντας να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τον λόγο παραίτησης του πρέσβη.

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα εάν η παραίτηση του κ. Χάμπερ σχετίζεται με το γεγονός ότι επέκρινε την Τουρκία για τον χειρισμό της στο μεταναστευτικό, αλλά και με τη δήλωσή του ότι «οι Τούρκοι πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν σαν τους Γερμανούς», η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει. Αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία είναι εταίρος-κλειδί για την ΕΕ και υποψήφια προς ένταξη χώρα, οι σχέσεις της ΕΕ με τη χώρα έχουν επανενεργοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και η συνεργασία συνεχίζεται.

Η παραίτηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες στις μετακινήσεις τους στην Ευρώπη. Ενταση επικρατεί επίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο, αφότου η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Έχουμε ένα γνωμικό. "Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός". Αλλά εδώ συνέβη το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι», είχε δηλώσει ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ για να περιγράψει το γεγονός ότι η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες ξεκίνησε κατά συντεταγμένο τρόπο και στη συνέχεια συνάντησε προβλήματα.

«Κανένας πρεσβευτής δεν έχει δικαίωμα να ταπεινώνει τον λαό της χώρας στην οποία βρίσκεται ή να λέει κάτι σε σχέση με τον πρόεδρό της. Είναι ο πρώτος κανόνας της διπλωματίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ στον λογαριασμό του στο Twiiter.

Η κατάργηση της βίας για τους τούρκους πολίτες που μετακινούνται στη Ζώνη Σένγκεν συναντά πρόσκομμα στην άρνηση της Τουρκίας να τροποποιήσει το αντιτρομοκρατικό της νόμο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε και σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τροποποίησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

«Διεξάγουμε έναν απηνή αγώνα για την ενότητα και την επιβίωση της χώρας μας...υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν γίνεται να υπάρξει αλλαγή» στους αντιτρομοκρατικούς νόμους», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Οι τουρκικές αρχές παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αρχική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας δεν θα τηρηθεί.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν αύριο την δεύτερη έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)