Τι γνωρίζουμε για τη νέα δολοφονική επίθεση στη Γαλλία. Η ταυτότητα του δράστη. Πως συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος

Τι γνωρίζουμε για τη δολοφονική επίθεση στη Γαλλία. Η ταυτότητα του δράστη. Πως συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος

Το φάντασμα του Ισλαμικού Κράτους πλανάται ξανά πάνω από τη Γαλλία περίπου επτά μήνες μετά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις με τους εκατοντάδες που βύθισαν στο πένθος αλλά και στο φόβο τη χώρα και τους πολίτες τους.

Η νέα επίθεση στην περιοχή Magnanville δεν έχει βέβαια τα ίδια χαρακτηριστικά αφού εν προκειμένω ο δράστης φαίνεται να έδρασε μόνος – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας αλλά και της συντρόφου του την οποία πήρε και όμηρο μαζί με το τριών ετών παιδάκι τους- ενώ σαφώς ο τρόπος δράσης και ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι συγκρίσιμα με τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου. Ο δράστης όμως συνδέεται ποικιλοτρόπως με το Ισλαμικό Κράτος και μάλιστα ήταν γνωστός στις αρχές για τη συμμετοχή του σε πυρήνα τζιχαντιστών. Αν και ο ίδιος έπεσε νεκρός κατά την έφοδο της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί δύο άτομα ανήκουν στο περιβάλλον του 25χρονου.

Η αγωνία όμως και ο φόβος φαίνεται ήδη να ξυπνούν στη Γαλλία...

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αρχικά έκανε λόγο για «φρικιαστική τραγωδία» και έχει δώσει εντολή να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση πέραν πάσης αμφιβολίας. Αργότερα τόνιζε πως η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της γαλλικής αστυνομίας και της συντρόφου του σε περιοχή έξω από το Παρίσι είναι «μια αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια». Τόνισε δε ότι «η Γαλλία αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας" κατά της οποίας "έχουμε κινητοποιήσει πολύ σημαντικά μέσα» καταπολέμησης.

Ο Ολάντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος του έκτακτου συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τους υπουργούς Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ιρβοάς ενώ ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς μέσω Twitter κάλεσε τους Γάλλους να μην ενδώσουν στο φόβο προτρέποντας «πολεμήστε την τρομοκρατία».

Ο δράστης, το παρελθόν του και η σχέση με το ΙΚ

Τρεις όμως συγκλίνουσες πληροφορίες συνδέουν, σχεδόν αδιαμφισβήτητα, τον δράστη με το Ισλαμικό Κράτος:

  • Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομηρίας της συντρόφου του αστυνομικού – που τελικά δολοφόνησε- και του 3 ετών παιδιού τους που ευτυχώς σώθηκε, δήλωσε στους διαπραγματευτές πως είναι οπαδός της Ισλαμικού Κράτους. Υπάρχουν δε και πληροφορίες πως αυτόπτες μάρτυρες κατά τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό, τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ».
  • Λίγες ώρες αργότερα το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως έσπευσε να διεκδικήσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές.
  • Ακόμη πιο ανησυχητικές όμως, καθώς θέτουν εν αμφιβόλω τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα λοιπόν με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δράστης είναι ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών ο οποίος φέρεται πως είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα και είχε σχέσεις με ανάλογες ομάδες το Πακιστάν. Καταδικάστηκε δε μαζί με άλλα επτά άτομα επειδή κρίθηκε ένοχος πως προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα και του επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή. Σημειώνεται πως πιθανότατα κατάγεται από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού.

Ήδη δε ορισμένα ΜΜΕ όπως το ρωσικό RT έχει δώσει στη δημοσιότητα και φωτογραφία του φερόμενου δράστη.

Λίγο μετά τη διαρροή αυτών των πληροφοριών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν λε Φολ δήλωνε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL: «Η ενέργεια αυτή διαπράχθηκε από κάποιον που είχε συλληφθεί για στρατολόγηση...Αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα, όποια και αν είναι αυτά. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση

Ο δράστης επιτέθηκε στον 42χρονο διοικητή της γαλλικής αστυνομίας τη περί τις 8:30μμ τοπική ώρα. Ο άνδρας επέστρεφε στο σπίτι στην επαρχία Mangaville, ΝΔ του Παρισιού και ήταν ντυμένος με πολιτικά. Ξαφνικά, δέχθηκε τις αλλεπάλληλες μαχαιριές ενώ φέρεται να φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (μτφρ. Ο Θεός είναι Μεγάλος).

Στη συνέχεια εισέβαλε στο σπίτι του θύματος και κράτησε ομήρους τη σύντροφο του, που επίσης εργάζεται σε αστυνομικό τμήμα ως διοικητική υπάλληλος αλλά και το μόλις 3 ετών αγοράκι τους.

Λίγη ώρα αργότερα δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει την περιοχή ενώ στο σημείο είχαν σπεύσει διαπραγματευτές αλλά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Η περιοχή αποκλείστηκε, αμέσως με εντολή της αστυνομίας κόπηκε το ρεύμα και ξεκίνησε η επικοινωνία με τον νεαρό άνδρα που φέρεται να δήλωσε οπαδός ή στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολούθησαν εκρήξεις καθώς η ομάδα RAID των ειδικών δυνάμεων έκανε έφοδο στο σπίτι που βρίσκονταν οι όμηροι με τον θύτη τους και εκεί βρήκαν νεκρή τη σύντροφο του αστυνομικού αλλά ευτυχώς ο γιός τους ήταν ζωντανός.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών και αμέσως ξεκίνησαν οι ενέργειες για την ταυτοποίησή του.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε την «τεράστια θλίψη του» και εξήρε τον «επαγγελματισμό» των μελών της RAID ενώ σήμερα, Τρίτη μεταβαίνει στα αστυνομικά τμήματα του Μιρό και του Μαντ λα Ζολί για να «εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης» στους συναδέλφους του νεκρού ζεύγους ενώ στο θρήνος έχει βυθιστεί η Γαλλική Αστυνομία.

Πηγές:AFP, Guardian, RT

Δημοφιλή