ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/06/2016 17:15 EEST | Updated 14/06/2016 17:15 EEST

Καμμένος: Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Ελλάδα, συνέβαλε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Υπέρ της παράτασης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που πιστεύεται ότι έχει συμβάλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τάσσεται η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, παρουσία της εκπροσώπου της ΕΕ για την πολιτική Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κυρίως στην νότια διάσταση, με θέατρο επιχειρήσεων τη Μεσόγειο και επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μ. Ανατολή. Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα επιχειρεί να πολλαπλασιάσει αυτό το πλεονέκτημα, «οικοδομώντας άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με τον Λίβανο και το Μαρόκο. Πρόκειται, όπως τονίζει ο κ. Καμμένος, για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

 

Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας έναντι της Λιβύης, η Ελλάδα, αποδεχόμενη πρόταση της ΕΕ, επιθυμεί να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος, καθώς υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων με Λίβυους που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία. Τάσσεται επίσης υπέρ της παράτασης της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και έχει παίξει γενικότερα θετικό ρόλο, λόγω των επισημάνσεων των παραβάσεων και παραβιάσεων από τη γείτονα, που υποπίπτουν στην αντίληψη των νατοϊκών δυνάμεων.

 

Η Αθήνα, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, επιδιώκει τη συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia, και τονίζει ότι με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει. Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)