Τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση του 14χρονου που δολοφόνησε το φίλο και συμμαθητή του

Τι προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση του 14χρονου που δολοφόνησε το φίλο και συμμαθητή του
eurokinissi

Ιδιαίτερη μεταχείριση προβλέπει ο ποινικός κώδικας στην περίπτωση του 14χρονου που δολοφόνησε τον συμμαθητή του στην Γέφυρα της Θεσσαλονίκης. Ένα έγκλημα το οποίο έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη καθώς ο δράστης είναι μόλις 14 ετών.

Όπως αναφέρει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης «ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο δράστης υπόκειται σε θεραπευτικά ή αναμορφωτικά μέτρα».

Για παράδειγμα τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι η επίπληξη του ανηλίκου, η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς ή στους επιτρόπους του, η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων, η συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης, η αποζημίωση του θύματος ή η κατ’ άλλον τρόπο άρση, η παρακολούθηση από τον ανήλικο κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, η φοίτηση του ανηλίκου σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, η παρακολούθηση από τον ανήλικο ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η παροχή κοινωφελούς εργασίας από τον ανήλικο, η τοποθέτηση του ανηλίκου σε κατάλληλο κρατικό, δημοτικό, κοινοτικό ή ιδιωτικό ίδρυμα αγωγής, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει ο ποινικός κώδικας.

Τα πράγματα αλλάζουν εάν ο δράστης ξεπερνά το 15ο έτος της ηλικίας του. Σε αυτήν την περίπτωση όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης και μέχρι την ηλικία των 18, «ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι ο δράστης μπορεί να υποστεί ποινικό σωφρονισμό, δηλαδή να κρατηθεί σε κάποιο κατάστημα κράτησης ανηλίκων».

Δημοφιλή