Έρευνα: Στα 637 εκατ. τα χαμένα έσοδα στην Ελλάδα από το παράνομο εμπόριο καπνού το 2015

Έρευνα: Στα 637 εκατ. τα χαμένα έσοδα στην Ελλάδα από το παράνομο εμπόριο καπνού το 2015
Woman smoker smoking a filter tip cigarette with her hand resting on a slatted wooden table with copy space, close up view
Woman smoker smoking a filter tip cigarette with her hand resting on a slatted wooden table with copy space, close up view
Robert Herhold via Getty Images

Τα 637 εκατ. ευρώ άγγιξαν το 2015 τα χαμένα έσοδα για το ελληνικό κράτος από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού, σύμφωνα με έρευνα της KPMG σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015, τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων αποτελούν τα «illicit whites» (6 στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση «illicit whites» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα «illicit whites» είναι τσιγάρα, τα οποία, συνήθως, παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες.

Παρότι η Ελλάδα συνέχισε το 2015 να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, σημειώθηκε μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2014, ενδεικτικό των αυξημένων ελέγχων και αποτελεσματικότητας των ενεργειών των διωκτικών Αρχών, φθάνοντας στο επίπεδο του 19,8% το 2015.

Με βάση τα παραπάνω, η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, το 2015, προσέγγισαν τα 637 εκατ. ευρώ.

Αλλά και στην ΕΕ συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την KPMG, 53 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης, μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% που ήταν το 2014. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους.

Τα «illicit whites» τσιγάρα συνεχίζουν να κατακλύζουν την ΕΕ, με παρουσία και στις 28 χώρες-μέλη της. Σύμφωνα με την KPMG, τα «illicit whites» αντιστοιχούν στο 35,4% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2015, ή σε 18,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά έσοδα, που, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.

Στην Ελλάδα, οι τέσσερις εταιρείες καπνικών προϊόντων, Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Imperial Tobacco, και Japan Tobacco International, έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ», συντονίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές τους για τη συμβολή στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στη χώρα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, πάντα σε συνεργασία με τις Αρχές, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς τεχνογνωσίας των τεσσάρων εταιρειών, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή