Επίπληξη από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε παρουσιαστές του Mega για το δημοψήφισμα

Επίπληξη από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε παρουσιαστές του Mega για το δημοψήφισμα
Eurokinissi

Ποινές επίπληξης για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας την περίοδο του δημοψηφίσματος επέβαλε στους δημοσιογράφους του Mega, Μαρία Σαράφογλου, Όλγα Τρέμη και Μανώλη Καψή το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ενώ όσον αφορά στον Γιάννη Πρετεντέρη έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβίασε τη δεοντολογία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η Μαρία Σαράφογλου κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παρεβίασε την δεοντολογία και δέχθηκε επίπληξη, η Όλγα Τρέμη κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι σε δύο περιπτώσεις δεν παραβίασε τη δεοντολογία, ενώ για δύο άλλες υπάρχει παράβαση και δέχθηκε επίπληξη, ο Μανώλης Καψής κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι παραβίασε την δεοντολογία.

Για την κ. Σαράφογλου το σκεπτικό ήταν ότι λειτουργούσε με προπαγανδιστική συμπεριφορά.

Για την συν. Όλγα Τρέμη αναφέρεται ότι στις 02.07.15 στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του “Mega” με καλεσμένο τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Δρίτσα και σε παρατήρησή του ότι πουθενά δεν προβάλλονται και υποστηρικτές του «ΟΧΙ» από τους αναμένοντες στα ΑΤΜ, η κ. Τρέμη απαντά: «Δεν βρήκαμε ούτε έναν, σας βεβαιώ, ούτε έναν…».

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, στο δελτίο ειδήσεων της 03.07.15 του ίδιου σταθμού, υπήρχε ο τίτλος «Δήλωση-Βόμβα από την Λούκα Κατσέλη. Τα λεφτά φτάνουν μέχρι τη Δευτέρα». Το ρεπορτάζ μετέδιδε η συν. Σοφία Δήμτσα με την επισήμανση ότι: «Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι υπάρχουν χρήματα στις τράπεζες έως τη Δευτέρα».

Στην πραγματικότητα η κα. Κατσέλη με τη δήλωσή της ήθελε να διαβεβαιώσει ότι ήδη μέχρι τη Δευτέρα 06.07.15, υπήρχε απόλυτη κάλυψη των καθορισμένων ποσών προς ανάληψη. Όμως, η συν. Τρέμη έσπευσε να συνδέσει την εξέλιξη αυτή με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας:

«Πάντως αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εξαρτήσει τις αποφάσεις τους από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με ό,τι αυτό σημαίνει».

3) Δέχθηκε σε δελτία ειδήσεων της ίδιας περιόδου την προβολή φωτογραφίας με πρόσωπα αναμένοντα σε ΑΤΜ, η οποία ενώ προερχόταν από την Νότια Αφρική παρουσιαζόταν ότι ήταν φωτογραφία από την Ελλάδα.

4) Σε βραδινή εκπομπή στις 05.07.15 στον Τ/Σ “Μega” και σε διαμαρτυρίες για προπαγανδιστική συμπεριφορά από τον καλεσμένο τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρεσύρθη σε εξυβριστική αντιπαράθεση με τις φράσεις «Δεν πάτε με τα καλά σας», «Είστε άθλιος», «Είστε αθλιότατος», πλήττοντας τη δημοσιογραφική της λειτουργία.

Για τον Γιάννη Πρετεντέρη,

Το σκεπτικό είναι ότι σε βραδινή εκπομπή της 05.07.15 στον Τ/Σ “Μega” και σε διαμαρτυρίες για προπαγανδιστική συμπεριφορά από τον καλεσμένο τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε φραστική αντιπαράθεση, παρεκκλίνοντας από το δημοσιογραφικό του έργο και τη δεοντολογία ανέφερε: «Κύριε Κουρουμπλή, εγώ τον ανεψιό μου δεν τον διόρισα με φωτογραφική διάταξη στο ΕΣΥ», και ο κ. Κουρουμπλής να προσθέτει: «Είστε άθλιος, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπήρξε…».

Για τον Μανώλη Καψή,αναφέρεται ότι ως διευθυντής σύνταξης ειδήσεων του Τ/Σ “Mega” δεν παρενέβη, ως όφειλε, σε ενημερωτικές εκπομπές και σε δελτία ειδήσεων που καταγγέλθηκαν ως προπαγανδιστικά.

Δημοφιλή