Τρόμος ξανά στο Παρίσι. Δολοφονία αστυνομικού και της συντρόφου του από άτομο που δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Τρόμος ξανά στο Παρίσι. Με υπόθεση ομηρίας μετά φόνου από άτομο που δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους

Ένας 42χρονος αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από έναν άνδρα που του κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι ενώ βρισκόταν μπροστά στο σπίτι του θύματος, στο Ιβλίν, κοντά στο Παρίσι. Ο δε δράστης, που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού ανακαλύφθηκε νεκρή.

Ο δράστης έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δολοφόνος του αστυνομικού ήταν ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών, και είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν και πως με μαζί με άλλα επτά άτομα προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα. Φέρεται να είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή. Φαίνεται να κατάγεται από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

«Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής. Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.

Στη Γαλλία, όπου διεξάγεται από την 10η Ιουνίου το Euro 2016, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς ο κίνδυνος τρομοκρατικής ενέργειας θεωρείται υψηλός από τις αρχές.

Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε περί τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Λίγη ώρα αργότερα όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID. «Άρχισαν διαπραγματεύσεις και καταρτίστηκε ένα σχέδιο επίθεσης», αφηγήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Πιερ-Ανρί Μπραντέ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και αποφασίστηκε (οι άνδρες της RAID να προχωρήσουν σε) επίθεση», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα στη συνοικία.

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, βρέθηκε πέρα από το πτώμα του δράστη «η σορός μιας γυναίκας», ανέφερε εισαγγελέας.

Η γυναίκα, η σύντροφος του αξιωματικού που δολοφονήθηκε, ήταν στο αστυνομικό τμήμα του Μαντ λα Ζολί, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε την «τεράστια θλίψη του» και εξήρε τον «επαγγελματισμό» των μελών της RAID. Θα μεταβεί σήμερα το πρωί στα αστυνομικά τμήματα του Μιρό και του Μαντ λα Ζολί για να «εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης».

Δημοφιλή