Φίλης: Δεν είναι αμαρτία να ξεκινά η μέρα χωρίς προσευχή στο σχολείο. Δεν θέλουμε φεφτάδες

Φίλης: Δεν είναι αμαρτία να ξεκινά η μέρα χωρίς προσευχή στο σχολείο. Δεν θέλουμε φεφτάδες
Eurokinissi

Στη μία και τέταρτο θα γίνεται η λήξη των μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στην Ξυλοκέριζα Κορινθίας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και το δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, προκειμένου να ενημερώσει για τις προωθούμενες από το υπουργείο μεταρρυθμίσεις στα δημοτικά σχολεία και ζήτησε από όλους εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμη σχετικά με το ωράριο των σχολείων ότι τα παιδιά, οι γονείς των οποίων το επιθυμούν, θα μπορούν να παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, σε όλη την περιφέρεια. Εξηγώντας ότι, «είναι αναγκαίο λόγω της φύσης των εργασιών των γονιών. Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα και, κυρίως, δείχνουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς».

Συνεχίζοντας, ο κ. Φίλης στην ανοικτή συζήτηση που είχε με τους δασκάλους και τη νηπιαγωγό της σχολικής μονάδας, αναφέρθηκε και στο θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «Δεν είναι αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με προσευχή στο σχολείο. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, γνωστοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου ξεκινά το σχολείο με τις ανακοινώσεις, με μια αναφορά σε μια επέτειο της ημέρας και με άλλα πράγματα». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν θέλουμε φετφάδες (*). Όχι ομοιομορφία στα ζητήματα αυτά. Και εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό».

Αναφορικά με το θέμα των παρελάσεων, ο υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά, «εγώ καταλαβαίνω ότι ο γονιός κι εγώ γονιός είμαι, μπορεί να θέλει να καμαρώσει το παιδί του σε μια παρέλαση. Βεβαίως. 'Αλλο είναι αυτό».

Υποστήριξε ότι «μια ωραία εκδήλωση στην πλατεία του χωριού ή της πόλης, με χορούς παραδοσιακούς, μ' ένα λόγο, μ' ένα θεατρικό σκετς, είναι πιο ωραία από μια παρέλαση στρατιωτικού χαρακτήρα. Δεν ξέρω τι προσφέρει ο στρατιωτικός σχηματισμός της παρέλασης». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, «αυτό να το κρίνετε εσείς (ο σύλλογος διδασκόντων) κι ο Δήμος. Οποιαδήποτε απόφαση θα είναι σωστή. Δεν υπάρχουν δόγματα. Κι ας είναι διαφορετικές οι αποφάσεις από σχολείο σε σχολείο».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προστριβές και αντιπαραθέσεις σε μια τοπική κοινωνία, αν για παράδειγμα ο σύλλογος των εκπαιδευτικών αποφασίσει να μην γίνεται προσευχή ή να μην κάνουν παρέλαση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί μια τοπική κοινωνία σε διχασμό.

Στον δήμαρχο απάντησε ένα δάσκαλος λέγοντας ότι την απόφαση δεν θα την λάβει ο σύλλογος διδασκόντων αλλά το σχολικό συμβούλιο, προφανώς το σχολείο είπε δεν θα είναι αποκομένο από την τοπική κοινωνία και ο υπουργός ανέφερε ότι, «κύριε δήμαρχε έχετε δίκιο ότι μπορεί, γιατί υπάρχουν παθογένειες στην κοινωνία, μπορεί να φτιάχνονται μηνύματα με πάθος τα οποία να δημιουργούν και διχασμούς, απλά πρέπει να έχουμε την δημοκρατική ωριμότητα να συζητούμε και κρίνουμε. Σε όλα τα θέματα δημιουργούνται πάθη πρέπει να αποφύγουμε αυτό το πράγμα και πιστεύω ότι εμείς που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στους εκπαιδευτικούς τόσες ώρες την ημέρα και σε τόσο κρίσιμη ηλικία των παιδιών είναι λάθος να τους βλέπουμε καχύποπτα αν πάρουν τη μία ή την άλλη απόφαση». Συμπληρώνοντας ότι, «εγώ θα σεβαστώ όποια απόφαση πάρει το ένα ή το άλλο σχολείο και δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα αν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις. Σε δημοκρατία ζούμε η ποικιλία καλό πράγμα είναι».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή