ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2016 17:51 EEST | Updated 15/06/2016 17:52 EEST

Συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα. Ανησυχία για ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama bows his head towards the Dalai Lama as he was recognized during the National Prayer Breakfast in Washington, Thursday, Feb. 5, 2015. The annual event brings together U.S. and international leaders from different parties and religions for an hour devoted to faith. (AP Photo/Evan Vucci)

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, με τον Δαλάι Λάμα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, παρά την προειδοποίηση της Κίνας ότι η συνάντηση θα βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ήταν η τέταρτη συνάντηση του Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών στον Λευκό Οίκο τα τελευταία οκτώ χρόνια και πραγματοποιήθηκε στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου και όχι στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, η επιλογή αυτή του χώρου συνάντησης κατέδειξε τον «προσωπικό χαρακτήρα της συνάντησης». Πρόσθεσε πως ο Ομπάμα στο παρελθόν είχε εκφράσει «τα θερμά προσωπικά αισθήματα» που τρέφει για τον Δαλάι Λάμα, την εκτίμηση για τη διδασκαλία του και την πίστη του στη διατήρηση των μοναδικών θρησκευτικών, πολιτιστικών και γλωσσικών παραδόσεων των Θιβετιανών.

Παράλληλα τόνισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει αναφορικά με το ότι το Θιβέτ αποτελεί κομμάτι της Κίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας νωρίτερα ανέφερε πως προέβη σε διπλωματικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη συνάντηση, τονίζοντας πως θα βλάψει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λι Κανγκ δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν την συνάντηση πως αυτή θα ενθαρρύνει «αυτονομιστικές δυνάμεις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)