H φάρσα του «προφήτη» που ξεγέλασε το Ίντερνετ: Πώς έκανε τους πάντες να νομίζουν ότι το 2015 είχε προβλέψει το μέλλον

H φάρσα του «προφήτη» που ξεγέλασε το Ίντερνετ: Πώς έκανε τους πάντες να νομίζουν ότι το 2015 είχε προβλέψει το μέλλον
Shutterstock / Cora Reed

Το Ίντερνετ, ως γνωστόν, είναι γεμάτο από «ράδιο αρβύλα», φήμες, συνωμοσιολογίες, «διαδικτυακούς θρύλους» και γενικά διαφόρων ειδών «σαβούρες». Κάποιες φορές όμως, οι «σαβούρες» αυτές (αν θέλετε τις λέτε «hoaxes», φάρσες)...πιάνουν, διαδίδονται και γίνονται αυτό που στο Διαδίκτυο πλέον χαρακτηρίζεται «viral».

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός χρήστη του Facebook με το όνομα Pablo Reyes, και συγκεκριμένα ενός post του στο Facebook, που υποτίθεται πως είχε γίνει στις 27 Δεκεμβρίου του 2015. Στο επίμαχο post αναφερόταν ότι το 2016 η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, ο κόσμος θα τρελαθεί για τον θάνατο ενός γορίλα, και θα πεθάνουν ο Prince, ο Μοχάμετ Άλι, ο Kimbo Slice και ο Ντόναλντ Τραμπ- καθώς και ότι στις ΗΠΑ θα σημειωθεί το χειρότερο περιστατικό ένοπλης επίθεσης (Ορλάντο).

Το Ίντερνετ τρελάθηκε, έχοντας «βρει» έναν «προφήτη»- ωστόσο τα πράγματα τελικά ήταν διαφορετικά (προφανώς): Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο Reyes, ιδρυτής του site φαρσών (hoaxes) huzlers.com απλά χρησιμοποίησε το ειδικό πλήκτρο στις δημοσιεύσεις στο Facebook που ορίζει ημερομηνία δημοσίευσης («when»- «πότε») και άλλαξε την ημερομηνία και το έτος της δημοσίευσής του.

Οπως είπε στο BuzzFeed, «δεν θέλω να λέω τους ανθρώπους χαζούς, αλλά νομίζω πως επαφίεται σε αυτούς να αποφασίζουν σχετικά με αυτά που ακούν και τους λέγονται».

Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί «έπιασαν» τη φάρσα- αλλά πάρα πολλοί ήταν και αυτοί που την «έχαψαν».

Δημοφιλή