Τι λένε οι «Παραιτηθείτε»: Διαδηλωτές της κινητοποίησης στη HuffPost Greece

Τι λένε οι «Παραιτηθείτε»: Διαδηλωτές της κινητοποίησης στη HuffPost Greece

Χωρίς εξάρσεις, αλλά και χωρίς να δικαιολογούνται οι υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει της διαμαρτυρίας, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση του «Παραιτηθείτε» την Τετάρτη στο Σύνταγμα.

Η προσέλευση των διαδηλωτών άρχισε στις 18.30, με τους παρευρισκομένους να συγκεντρώνονται κυρίως μπροστά από τη Βουλή και επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διήρκεσε περίπου για δυόμισι ώρες, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται σταδιακά από τις 21:00 και μετά.

Μιλώντας στη HuffPost Greece, κάποιοι εκ των διαδηλωτών παρουσίασαν τους λόγους της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Δέσποινα Βερτζάγια τελειόφοιτη φοιτήτρια, 22 ετών

«Κατέβηκα για να παραιτηθούν, θεωρώ πως είναι η πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όχι τόσο για τους οικονομικούς της χειρισμούς, όσο για τους χειρισμούς της σε σχέση με το ίδιο το πολίτευμα. Είναι η πλέον αντιδημοκρατική κυβέρνηση που θα μπορούσαμε να έχουμε. Προσβλέπουμε σε μια καλύτερη κυβέρνηση, οποιαδήποτε θα ήταν καλύτερη από αυτήν. Όσον αφορά στα περί κομματικής υποκίνησης, σίγουρα κάποια μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι κομματικά στελέχη, ωστόσο δεν μπορεί να είναι τόσο λαοπλάνοι ώστε να κατευθύνουν τέτοιες μάζες. Εμείς είμαστε απλοί πολίτες, δεν ανήκουμε κάπου κομματικά. Κατεβαίνουμε καθαρά για αντίδραση στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για κάποιο κόμμα. Όσον αφορά στα περί ακροδεξιών τάσεων, που ειπώθηκαν, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, ίσα ίσα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με ακροδεξιές τάσεις» .

Μαριλένα Α., 41 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

«Κατέβηκα μετά τις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη που είπε ότι δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία το σημερινό κίνημα. Δεν μπορεί να το λέει αυτό, είμαστε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να ακούσει τη γνώμη μας, ειδικά όταν αυτό το κομμάτι της κοινωνίας το φορολογεί πολύ βαριά προκειμένου να ασκήσει την πολιτική της. Προσβλέπουμε σε εκλογές εξπρές ή εναλλακτικά οικουμενική. Δεν έχω δει κανέναν πολιτικό εδώ, είναι μια αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας».

Φώτης Σαραντόπουλος, χημικός, 58, ετών – και ένας εκ των διοργανωτών

«Μια χαρά τη βλέπω την κινητοποίηση. Παρόλο που η ώρα ήταν κακή και είχε ζέστη, παρόλο που το παλέψανε με το μετρό που κλείνανε, δεν τους πέρασε. Δεν περιμένεις ότι θα παραιτηθούν ή ότι θα ιδρώσει το αυτί τους από μία συγκέντρωση, περιμένεις ότι θα τους “κοπούν τα τσίσα” όμως, για να το πούμε λαϊκά. Γιατί δεν έχουν μάθει να είναι λιγότεροι αυτοί στο πεζοδρόμιο. Αυτή είναι η μεγάλη σημασία αυτής της συγκέντρωσης. Να καταλάβουν ότι το πεζοδρόμιο το χάσανε. Όσον αφορά στη συνέχεια : Πίεση μέχρι να παραιτηθούν, να φύγουν δεν υπάρχει κάτι άλλο, και άλλωστε δεν περιμένεις να φύγουν αύριο».

Ερωτηθείς για τους υψηλούς τόνους της κυβέρνησης: «Και η Γεροβασίλη και ο Φίλης και οι άλλοι απλά δείχνουν ότι μέσα τους είναι βαθιά φασίστες και ολοκληρωτικοί- τους ξεφεύγουν αυτά. Ο Τσίπρας ήταν πιο μάγκας δεν την πάτησε να πει τέτοια. Ο Τσίπρας είναι καλύτερος στο ψέμα. Από αυτούς, τους ξεφεύγει».

Μαρία Κ., 19 ετών, φοιτήτρια

«Δεν στήριξα ποτέ τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Παρά το μικρό της ηλικίας μου είχα καταλάβει ότι έλεγαν ξεκάθαρα ψέματα, γιατί δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει τελείως η κατάσταση χωρίς καμιά θυσία, όπως μας υπόσχονταν. Για αυτό έχω έρθει, γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά που έχουν γίνει έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τη χώρα σε όλα τα πεδία: αθλητισμός παιδεία οικονομία, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Αυτή η συγκέντρωση μπορεί να είναι ένα μικρό δείγμα ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση και θέλει μια αλλαγή όσο να ναι».

Σεϊμανίδης Αλέξανδρος, 36 ετών, ιδρυτής startup

«Πιστεύω ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο όλοι μας. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους- να μεγαλώσουν, να ζουν αξιοπρεπώς και χωρίς να αναγκάζονται να ζητούν από παντού συνέχεια πράγματα. Θέλω να γίνουμε πιο πολύ Ευρώπη, δηλαδή να εκσυγχρονιστούμε σαν κράτος και να αισθάνεται κάποιος πιο ασφαλής, υπό την άποψη του να ξέρει πού βαδίζει τώρα και πού θα βαδίζει σε 5 χρόνια, το περιβάλλον να είναι σταθερό. Κι επίσης να εκσυγχρονιστεί η χώρα, να πάει όπως έχουν πάει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και φορολογικά και οικονομικά έχουμε μείνει πίσω σε πάρα πολλά πράγματα. Και στην εκπαίδευση οι περισσότεροι φεύγουν και πάνε σπουδάζουν εξωτερικό και μένουν εξωτερικό, αυτό γιατί να συνεχίσει να γίνεται;»

Όσον αφορά στην κριτική της κυβέρνησης: «Η διαδήλωση δεν είναι κατά της χώρας, είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι πολύ υπέρ. Πιστεύω ότι όλοι εδώ πέρα είμαστε επειδή θέλουμε και πιστεύουμε ότι γίνεται να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι να έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Αν βλέπαμε βελτίωση δεν θα ερχόμασταν εδώ, θα καθόμασταν σπίτι μας».

Σπύρος Δ., 19 ετών, φοιτητής - 1ο έτος Νομική Αθήνας

«Ήρθαμε εδώ σαν απλοί πολίτες, δεν είμαστε ενταγμένοι σε παρατάξεις. Ήρθαμε απλώς να στηρίξουμε αυτή την κίνηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα έχει τα κότσια να παραιτηθεί ούτε καν να μπει στη διαδικασία να κάνει εκλογές. Δεν τη συμφέρει βέβαια, τα ποσοστά της έχουν καταβαραθρωθεί. Αυτό που ελπίζουμε είναι να ακουστεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο λαοπρόβλητος ηγέτης Τσίπρας είναι τελικά ο πιο απεχθής ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των τελευταίων 15 ετών. Αυτή η ακατάσχετη υποσχεσιολογία έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το μίσος. Στις οικογένειες υπάρχουν τρομερά προβλήματα και αντιπαραθέσεις και δεν μπορώ να ακούω καθημερινά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στελεχώνουν τα πάνελ των εκπομπών να ακυρώνουν ουσιαστικά αυτή την κίνηση. Δεν έχει κάτι το ουσιαστικό αυτή η κίνηση, απλώς δίνει ένα ηχηρό μήνυμα».

Γραμμένος Δημήτρης, 36 ετών, δικηγόρος

«Κατέβηκα στο συλλαλητήριο λόγω της αντίθεσής μου με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την οποία βέβαια είχαμε διαγνώσει από πέρυσι. Δηλαδή κατά βάση είμαστε εδώ άνθρωποι που ήμασταν και στο “Ναι” και στο “Μένουμε Ευρώπη”. Είμαστε κατά βάση άνθρωποι φιλελεύθεροι που θέλουμε τη χώρα σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είμαστε υπέρ φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων,. Η κυβέρνηση εφαρμόζει απλά πελατειακές πολιτικές και πολιτικές που μας εγκλωβίζουν σε στασιμοχρεοκοπία. Επίσης είμαι εδώ επειδή έδειξαν τρομερή δυσανεξία στην επιλογή του λαού να διαδηλώσει κατά της κυβέρνησης. Θεωρούν ότι εκφράζουν αυθεντικά τον λαό, μόνο οι ίδιοι και συνεπώς οποιοσδήποτε αντιτίθεται στην κυβέρνηση είναι εχθρός του λαού.

Η Ελλάδα κυβερνάται από την παράνοια και τον λαϊκισμό. Οι κυβερνώντες δεν δείχνουν να βάζουν μυαλό και συνεπώς η λύση για τα πάντα μπορεί να προέλθει μόνο αν αυτή η κυβέρνηση παραιτηθεί. Είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι η ίδια η λύση. Είναι προαπαιτούμενο για να αναλάβει τη χώρα η αστική τάξη, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, που θα εφαρμόσουν φιλελεύθερες πολιτικές και θα επαναφέρουν τη χώρα σε μια πιο αξιόπιστη γραμμή ούτως ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης σταδιακά- και με κόπο εννοείται».

Αντώνης, 42 ετών, έμπορος

«Ως επιχειρηματίας ξέρω ότι αν έχω μια επιχείρηση που δουλεύει, συνεχίζω να επενδύω σε αυτή την επιχείρηση. Αν η επιχείρηση δεν τραβάει, είναι καταδικασμένη να κλείσει, άρα κάτι πρέπει να αλλάξω. Από εκεί και πέρα ο σωστός επιχειρηματίας βλέπει τα προβλήματα της επιχείρησης του και τα διορθώνει. Αυτή τη στιγμή όλοι βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Τι είναι αυτό; Μάλλον φταίει η διοίκηση. Αν το διορθώσουμε αν την αλλάξουμε κάτι μπορεί να επιτύχουμε.

Για την επόμενη μέρα είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και τέτοιες οι καταστάσεις που και ο επόμενος θα έχει τέτοιο φόρτο εργασίας που απορώ και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Ελπίζω και με τη βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρώπη κάτι να γίνει και για εμάς, για την Ελλάδα».

Μιχαλόπουλος Νίκος, 33 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος

«Βλέπω ότι έχουμε φτάσει στο γκρεμό, έχουμε πέσει, έχουμε αγανακτήσει, η κοινωνία δεν αντέχει αυτό που γίνεται. Το κίνημα αυτό είναι ακομμάτιστο καθαρά, τα άτομα που έχουν έρθει εδώ, έχουμε έρθει για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας προς την κυβέρνηση, ότι καταστρέφει τη μεσαία τάξη, καταστρέφει την ελεύθερη οικονομία , τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί κάποιος να στήσει μια επιχείρηση, σταματάνε τα όνειρά του, δεν υπάρχει μέλλον».

Φώτιος Χ., 62 ετών διδάκτωρ Γλωσσολογίας

«Πιστεύω ότι πρέπει να ανήκουμε όλοι σε μια κοινωνική δυναμική - ως ενεργοί πολίτες έχουμε υποχρέωση να εμπλεκόμεθα σε αυτή τη διεργασία των εξελίξεων- και επειδή τα πράγματα με αντίθετο τρόπο θα υποστούν αυτές τις μεταλλάξεις και τις δυναμικές μεταβολές, ο καθένας πρέπει να λειτουργεί ως καταλύτης και να επισπεύδει τον χρόνο των αλλαγών. Η κοινωνία μας παρακολουθεί καθυστερημένα, είναι εθισμένη στην κατανάλωση και τον ευδαιμονισμό και δυσκολεύεται να εμπλακεί ενεργά στην κοινωνική και πολιτική μετεξέλιξη. Εγώ πιστεύω στα 62 μου χρόνια ότι έχω χρέος να παρεμβαίνω, με τον ίδιο τρόπο και με δημοκρατικούς κανόνες, όπως οφείλω να λειτουργώ, να καταθέτω τη δική μου παρουσία και άποψη. Για αυτό είμαι εδώ».

Όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης: «Πρέπει να παραιτηθούν. Πρέπει να παραιτηθούν γιατί υπάρχει μια απόσταση μεταξύ λόγου και έργου. Βεβαίως η πολιτική επιβάλλει το εφικτό. Αλλά πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα αξιακό πολιτικό σύστημα και να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού, ο οποίος υποχρεούται να συνάπτει συμφωνίες με τον κόσμο και στο μέτρο του δυνατού να τηρεί τις υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τις ευθύνες. Είπε ψέματα. Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Εγώ απονέμω δικαιοσύνη με την παρουσία μου».

Κώστας Λ., 68 ετών, συνταξιούχος

«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει και έχει κοροϊδέψει όλους τους ψηφοφόρους και τους δικούς τους και αυτούς που δεν την ψήφισαν. Είναι ανίκανοι να κάνουν το οτιδήποτε και όσο μένουν κάνουν ζημιά. Την επόμενη μέρα καλό θα ήταν να μπουν νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι, δεν ξέρω αν μέσα από το κίνημα θα ξεχωρίσει κάποιος ή από άλλες προσπάθειες αυτή την εποχή αλλά πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό».

Δείτε εικόνες από τη διαδήλωση

paraititheite

Δημοφιλή