Νεκρή η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ στη Βρετανία. Την πυροβόλησαν και την μαχαίρωσαν

Νεκρή η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ στη Βρετανία. Την πυροβόλησαν και την μαχαίρωσαν

Μια βουλευτής του Εργατικού Κόμματος νεκρή. Ένας δράστης που, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, φώναζε πριν την επίθεση «πρώτα η Βρετανία». Μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Η 41χρονη Τζο Κοξ, βουλευτής των Εργατικών (υπέρ της παραμονής στην ΕΕ), πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε ενώ βρισκόταν στην περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία και ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρσταλ, κοντά στο Λιντς. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Ένας 52χρονος άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία.

«Πρώτα η Βρετανία»

Οι πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η δολοφονική επίθεση είναι συγκεχυμένες. Όπως μετέδιδε νωρίτερα η HuffPost UK, η βουλευτής των Εργατικών Maria Eagle έγραψε στο twitter ότι σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης φώναξε πριν την επίθεση «Πρώτα η Βρετανία». Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμη αν η πράξη του σχετίζεται με το δημοψήφισμα. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν ακούστηκε η συγκεκριμένη φράση. Θυμίζουμε ότι υπάρχει ακροδεξιό, εθνικιστικό κίνημα που ονομάζεται «Πρώτα η Βρετανία» (Britain First), το οποίο δια της αντιπροέδρου της Τζέιντα Φράνσεν, χαρακτήρισε «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», είπε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο αυτόπτης μάρτυρας Χίσεμ Μπεν-Αμπντάλα, που γνώριζε την Κοξ, είπε στο Sky News ότι την είδε αιμόφυρτη στο έδαφος, με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα. Είπε επίσης ότι ο δράστης, που φορούσε λευκό καπέλο του μπέιζμπολ, τράβηξε την Κοξ από τα μαλλιά και την πυροβόλησε δύο φορές.

Είπε επίσης ότι η βουλευτής επενέβη στον καυγά δύο ανδρών και ότι ο ένας από αυτούς τράβηξε όπλο και πυροβόλησε δύο φορές.

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τη (δημοτική) βιβλιοθήκη. Βγήκα από το εστιατόριο μαζί με άλλους δύο... είδαμε έναν άνδρα που φορούσε ένα βρόμικο, λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και γκρίζο τζάκετ να παλεύει με έναν άλλο», είπε. «Ξαφνικά, αυτός ο τύπος τράβηξε όπλο... Έμοιαζε με όπλο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή με κάτι αυτοσχέδιο, δεν ήταν το είδος του όπλου που βλέπουμε συνήθως. Πυροβόλησε μια φορά, εγώ απομακρύνθηκα τρέχοντας και μετά άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό», υποστήριξε ο μάρτυρας.

«Την πυροβόλησε στο πρόσωπο»

To BBC ωστόσο μεταδίδει μαρτυρία του ιδιοκτήτη καφέ στην περιοχή, Κλαρκ Ρόθγουελ, ο οποίος μίλησε για 3 πυροβολισμούς. «Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο. Όταν κοίταξα γύρω είδα έναν άνδρα να στέκεται εκεί γύρω στα 50 με ένα λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και ένα όπλο, ένα που έμοιαζε παλαιού τύπου, να το κρατά στα χέρια του», είπε.

«Πυροβόλησε αυτή τη γυναίκα μια φορά και μετά την πυροβόλησε ξανά, έπεσε στο έδαφος, έγειρε και την πυροβόλησε άλλη μια φορά στο πρόσωπο».

«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, πάλεψε μαζί του και μετά αυτό έβγαλε ένα μαχαίρι, σαν κυνηγετικό μαχαίρι, και άρχισε να την ορμά με το μαχαίρι γύρω στις έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε».

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ, όπου η Κοξ οργανώνει τακτικά συναντήσεις με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε ότι η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο. Από την αρχή ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύλληψη 52χρονου

Η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ντι Κόλινς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία, που έχει πάρει καταθέσεις από πολλούς μάρτυρες, δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο για τη δολοφονία της Κοξ, πέραν του 52χρονου άνδρα που έχει ήδη συλληφθεί και φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης. Ο άνδρας, που μπορεί να μην έχει κατονομαστεί επισήμως αλλά σύμφωνα με το περιβάλλον του ονομάζεται Τόμας Μέιρ, χαρακτηρίστηκε «μοναχικός» από τους γείτονές του.

Ποια ήταν η Κοξ

Γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ. Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά. Ο σύζυγός της, μετά την επίθεση και πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου της, ανέβασε στο twitter την παρακάτω φωτογραφία.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της, ο σύζυγό της Μπρένταν Κοξ, σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα, ανέφερε ότι το μίσος σκότωσε την Τζο.

Η δήλωση έχει ως εξής:

Σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις ζωές μας. Πιο δύσκολου, πιο επώδυνου, λιγότερο χαρούμενου, λιγότερο γεμάτο αγάπη. Εγώ, οι φίλοι της Τζο και η οικογένειά της, θα αφιερώσουμε κάθε λεπτό της ζωής μας στο να αγαπάμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και να πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε τη Τζο.

Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και πάλευε γι' αυτόν κάθε μέρα της ζωής της με μια δύναμη και μια όρεξη για τη ζωή, που θα μπορούσε να εξαντλήσει τους περισσότερους ανθρώπους.

Δύο πράγματα θα επιθυμούσε περισσότερο από όλα τώρα: το ένα είναι ότι τα πολύτιμα παιδιά μας θα πάρουν πολύ αγάπη και το δεύτερο ότι θα είμαστε ενωμένοι στην μάχη κατά του μίσους που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει ηθικές αξίες, φυλή ή θρησκεία. Είναι δηλητηριώδες.

Η Τζο δεν θα μετάνιωνε για κάτι στη ζωή της, ζούσε στο έπακρο της κάθε της μέρα.

Οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον βουλευτών

Η τελευταία επίθεση εναντίον Βρετανού βουλευτή σημειώθηκε το 2010, όταν ο πρώην υπουργός Στίβεν Τιμς μαχαιρώθηκε στο στομάχι μέσα στο γραφείο του στο ανατολικό Λονδίνο από έναν νεαρό φοιτητή ο οποίος είχε εξοργιστεί μαζί του επειδή είχε στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ. Το 2000 ένας δημοτικός σύμβουλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με σπαθί σαμουράι μέσα στο γραφείο του βουλευτή Νάιτζελ Τζόουνς, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά.

Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία Stronger In, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναβάλει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter. Η "Vote Leave", η επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλλει για σήμερα τις εκδηλώσεις της, με αφορμή την επίθεση σε βάρος της Κοξ.

Κοξ

Δημοφιλή