Υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ η δολοφονημένη βουλευτής Τζο Κοξ. Ανησυχία για επικίνδυνο κλίμα πόλωσης

Υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ η δολοφονημένη βουλευτής Τζο Κοξ. Ανησυχία για επικίνδυνο κλίμα πόλωσης
Twitter/Jo Cox

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι η βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ, άφησε την τελευταία της πνοή μετά από επίθεση που δέχτηκε από άνδρα που φέρεται να φώναξε «πρώτα η Βρετανία», σύνθημα που χρησιμοποιούν συχνά οι υποστηριχτές του Brexit.

Η 41χρονη βουλευτής στήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσφατα είχε γράψει άρθρο για την Yorkshire Post, στο οποίο ξεκαθάριζε τις θέσεις της. Όπως η ίδια τόνιζε, η μετανάστευση και το Brexit δεν θα πρέπει να συνδέονται. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους δεν έχει νόημα η ψήφος υπέρ της εξόδου εάν μοναδικό επιχείρημα είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών: α) το Brexit δεν θα λύσει το πρόβλημα, β) η παράταξη υπέρ του Brexit ζητεί μια νομοθεσία για την μετανάστευση ανάλογη με τα πρότυπα της Αυστραλίας, μόνο που η χώρα έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τη Βρετανία γ) η ελεύθερη διέλευση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Βρετανίας δεν θα διακοπεί απαραίτητα εάν συμβεί το Brexit.

Το γεγονός ότι η ίδια ήταν μάχιμη υποστηριχτής της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει ανησυχίες, καθώς, παρόλο που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια της τραγωδίας, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές είναι η Κοξ να δολοφονήθηκε για τις απόψεις της. Εάν επαληθευτεί αυτό, τότε η υπόθεση υποδεικνύει ένα επικίνδυνο κλίμα πόλωσης στη Βρετανία, λίγες μόλις μέρες πριν από το δημοψήφισμα-ορόσημο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα πριν την δολοφονία της, η ίδια είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση κατά του Brexit.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία Stronger In, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναβάλει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter. Η "Vote Leave", η επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλλει για σήμερα, Πέμπτη, τις εκδηλώσεις της, με αφορμή την επίθεση σε βάρος της Κοξ.

Η Κοξ πίστευε σε μια ενωμένη Βρετανία, ενώ στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή ανέφερε ότι οι Βρετανοί «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ και έχουμε περισσότερα κοινά από ότι διαφορές».

Πριν ακόμα εκλεγεί, η ίδια μαχόταν για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ σε όλη την πολιτική πορεία της τόνιζε την ανάγκη να τεθεί ως προτεραιότητα η επίλυση της συριακής και προσφυγικής κρίσης.

«Όλοι ξέρουμε ότι η πλειοψηφία των τρομαγμένων, μοναχικών και ευάλωτων παιδιών-προσφύγων που διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη προέρχονται από τη Συρία», είχε δηλώσει για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στη Βουλή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι ένας 52χρονος ως ύποπτος για την επίθεση.

Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.

Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

Δημοφιλή