Χιλή : Πράκτορες της χούντας του Πινοσέτ κατηγορούνται για τη δολοφονία Αμερικανίδας το 1976 στην Ουάσινγκτον

Πράκτορες της χούντας του Πινοσέτ κατηγορούνται για τη δολοφονία Αμερικανίδας το 1976 στην Ουάσινγκτον
FILE - In this Sept. 18, 1985 file photo, Chile's Gen. Augusto Pinochet salutes during Independence Day celebrations in Santiago, Chile. Chile is backing off a controversial plan to remove the word
FILE - In this Sept. 18, 1985 file photo, Chile's Gen. Augusto Pinochet salutes during Independence Day celebrations in Santiago, Chile. Chile is backing off a controversial plan to remove the word
ASSOCIATED PRESS

Η δικαιοσύνη της Χιλής άσκησε την Τετάρτη διώξεις σε βάρος τριών πρώην πρακτόρων της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), για τη δολοφονία, το 1976, της αμερικανίδας Ρόνι Μόφιτ, συνεργάτιδας του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Χιλής, Ορλάντο Λετελιέρ, η οποία σκοτώθηκε μαζί του στην επίθεση εναντίον του στην Ουάσινγκτον.

Οι απόστρατοι αξιωματικοί Πέδρο Εσπινόσα Μπράβο και Αρμάντο Φερνάντες Λάριος, όπως και ο αμερικανός υπήκοος Μάικλ Τάουνλι Ουέλς, όλοι τους πράκτορες της DINA, της διαβόητης υπηρεσίας ασφαλείας του Πινοτσέτ, θα προσαχθούν σε δίκη για τη δολοφονία της Μόφιτ, γνωστοποίησε η δικαιοσύνη της Χιλής.

Η Μόφιτ, η οποία ήταν τότε 25 ετών, σκοτώθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1976, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του πρώην ΥΠΕΞ της Χιλής, πολιτικού εξόριστου μετά την επιβολή της χούντας, Ορλάντο Λετελιέρ, στην Ουάσινγκτον. Η επίθεση αυτή θεωρείται μια από τις πρώτες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο Λετελιέρ ήταν ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αγιέντε, που ανατράπηκε από τον Πινοτσέτ την 11η Σεπτεμβρίου 1973.

Η δικαιοσύνη της Χιλής θεωρεί ότι οι τρεις άνδρες ήταν αυτοί που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επίθεση εναντίον του Λετελιέρ, στο πλαίσιο του σχεδίου της στρατιωτικής δικτατορίας για την εξόντωση των σημαντικότερων μορφών του κινήματος αντίστασης εναντίον της χούντας.

Έγγραφα των αρχείων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο αποκάλυψαν ότι την επίθεση είχε διατάξει και κατόπιν συγκαλύψει ο ίδιος ο Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Από τους τρεις άνδρες που διώκονται, μόνον ο Πέδρο Εσπινόσα Μπράβο βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε για άλλη υπόθεση. Ο επικεφαλής της DINA ως το 1978, ο Μανουέλ Κοντρέρας, είχε και αυτός καταδικαστεί για την δολοφονία του Λετελιέρ· απεβίωσε στη φυλακή πέρυσι. Στον Κοντρέρας είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης συνολικής διάρκειας 500 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Φερνάντες Λάριος και Τάουνλι Ουέλς ζουν σήμερα στις ΗΠΑ, υπό καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων. Η δικαιοσύνη της Χιλής έχει ήδη ζητήσει την έκδοσή τους, καθώς θεωρεί ότι ήταν επίσης δράστες της δολοφονίας του ισπανού διπλωμάτη Καρμέλο Σόρια το 1976, με διαταγή της DINA.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή