ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2016 17:09 EEST | Updated 17/06/2016 17:09 EEST

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο χαιρετίζει την Πανορθόδοξη Σύνοδο

ASSOCIATED PRESS
FILE -In this Jan. 7, 2016, House Foreign Affairs Committee Chairman Rep. Ed Royce, R-Calif. speaks on Capitol Hill in Washington. Less than 24 hours after Iran's detention and release of U.S. sailors, the House approved GOP-backed legislation that amplifies Republican distrust of Tehran and would give Congress greater oversight of the landmark nuclear agreement. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Χαιρετισμό προς την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη απηύθυνε μιλώντας στο Κογκρέσο ο Εντ Ρόις, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη του είδους της εδώ και πάνω από μία χιλιετία.

«Η σύνοδος αυτή...είναι η πρώτη του είδους της εδώ και πάνω από μια χιλιετία. Οι 14 ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες μαζί έχουν 300 εκατ. πιστούς ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου Αμερικανών. Οι εκκλησίες αυτές είναι αυτοκέφαλες, αλλά ενώνονται από κοινό δόγμα, πίστη, λειτουργία και ηθικές πεποιθήσεις, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη “πρώτο μεταξύ ίσων”».

«350 ηγέτες θα παραστούν στη σύνοδο, που πρόκειται να αρχίσει την Κυριακή και να συνεχιστεί ως τις 26 Ιουνίου. Θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν τους ορθοδόξους, περιλαμβανομένης της αποστολής της εκκλησίας στον σημερινό κόσμο, την ορθόδοξη διασπορά, και τις σχέσεις με άλλες χριστιανικές εκκλησίες».

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 1991, ως ο 270ός αρχιεπίσκοπος της 2.000 ετών εκκλησίας του. Κατέχει σειρά διδακτορικών, περιλαμβανομένων από το Τζωρτζτάουν και το Γέιλ, και έλαβε Χρυσό Μετάλλιο από το Κογκρέσο το 1997».

«Ο Πατριάρχης έχει ιστορικό επικοινωνίας και προσπάθειας για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ όλων των θρησκειών και έχει βοηθήσει τον διάλογο μεταξύ χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Πατριάρχης διοργάνωσε μία συνάντηση θρησκευτικών ηγετών, περιλαμβανομένων μουσουλμάνων ιμάμηδων, για την καταδίκη των επιθέσεων ως μιας αντιθρησκευτικής πράξης...οι άνω του ενός εκατ. ορθόδοξοι στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν διάφορα υπόβαθρα και κουλτούρες. Γιορτάζω μαζί τους αυτή την ιστορική σύνοδο».

Σημειώνεται πως ο κ. Ρόις είναι ενεργό μέλος του Hellenic Caucus, έχει ταχθεί κατά των αδικιών σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη και έχει συντάξει νομοθεσία που ζητά από την Τουρκία να σέβεται τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η δουλειά του σχετικά με την Ελλάδα έχει αναγνωριστεί και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Περικλής» το 1999.