ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/06/2016 08:24 EEST | Updated 18/06/2016 08:24 EEST

Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα και ΓΓ του ΟΗΕ για το προσφυγικό. Το θαυμασμό του για την Ελλάδα εξέφρασε ο Μπαν Κι Μουν

eurokinissi

Στις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση εστίασαν, ως ήταν αναμενόμενο, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ οι δύο άνδρες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα με τον πρώτο να του χαρίζει ένα από τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί σωσίβια που φορούσε ένας πρόσφυγας και τον δεύτερο να το φοράει...Έτσι με μια απλή κίνηση ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε από την Ελλάδα το πιο ηχηρό μήνυμα κατά τη διάρκεια του ενάμιση έτους της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση αποτελεί διεθνή πρόκληση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συλλογικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα που βασίζονται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει την μονομερή ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των συνόρων τονίζοντας πως τώρα προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος».

Όπως σημείωσε, συμφώνησε με τον Μπαν Κι Μουν ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί με εθνικιστικές λογικές και λογικές κλειστών συνόρων και φραχτών. «Η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι μία διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση. Μόνο συλλογικές και συνεκτικές πολιτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό».

Αναφέρθηκε όμως και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αναφέροντας πως «οι ροές των 7-8.000 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν μειωθεί σε κάτω από 100 άτομα την ημέρα και οι εκατοντάδες, τραγικοί θάνατοι που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, έχουν μηδενιστεί».

Μπαν Κι Μουν: Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η «Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Ο γγ του ΟΗΕ εν όψει και της επίσκεψής του στη Λέσβο εξέφρασε τη μεγάλη του οδύνη για τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο και τόνισε: «Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Να γίνει μεγαλύτερη κατανομή της ευθύνης» ενώ ευχαρίστησε τους δημάρχους, το Λιμενικό, τις ΜΚΟ και τους εθελοντές για την βοήθεια και την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο γ.γ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.